De schreeuw van de zeearend

Lisbeth Salander in duplo?

Millenniumreeks krijgt derde auteur.

Het laatste waar Lisbeth Salander op zat te wachten is de zorg voor een kind in haar mik geschoven te krijgen, haar dertienjarig nichtje Svala. Er is niemand anders, laat de sociale dienst haar weten en het is tijdelijk, totdat er een andere oplossing is gevonden. Vol tegenstrijdige gevoelens reist ze van Stockholm af naar Gasskas in het onherbergzame hoge noorden van Zweden waar ‘het kind’ meent wel voor zichzelf te kunnen zorgen.

 Ook Mikael Blomkvist vertrekt onafhankelijk van Lisbeth ‘toevallig’ naar hetzelfde plaatsje, waar zijn dochter, die hij nauwelijks kent, gaat trouwen met de plaatselijke gemeentesecretaris, een gladde politicus.

Auteur

Karin Smirnoff (1964) is een Zweedse auteur. Ze was journalist en is eigenaar van een houtbedrijf. Ze debuteerde in 2018 met Mijn broer, dat genomineerd werd voor de belangrijkste literatuurprijs van Zweden. Na Stieg Larsson (1954-2004) en David Lagercratz (1962), die elk drie boeken van de immens populaire Millenniumreeks (meer dan 100 miljoen verkochte boeken) schreven is het aan haar om nieuwe avonturen voor het iconische duo Salander-Blomkvist te bedenken. Dit boek is het zevende deel van de reeks.

De eerste ontmoeting tussen tante en nichtje wordt als volgt beschreven:

‘Ik ga nog wat koffie halen, zegt de collega. ‘Probeer elkaar wat beter te leren kennen. Lisbeth, misschien kun jij iets over jezelf vertellen.’ ‘Vechtsporter, werkt bij een beveiligingsbedrijf, heeft een Honda 350, woont in Stockholm,’ zegt Svala. ‘In de Fiskargatan, Södermalm.’Ze kijken elkaar over de tafel heen aan. Ze hebben zelfs dezelfde kleur ogen. ‘Hoe weet je dat?’ Vraagt Lisbeth. ‘Ik heb me ingelezen’, antwoordt ze. ‘Mooi’, zegt Lesbeth. ‘Meer hoef je niet te weten.’ ‘Jawel,’ zegt Svala. “Ik moet weten of je twee nachten in het appartement kunt slapen, dan hoef ik geen oppas.’  

Beide hoofdpersonen vallen met hun neus in de boter. Lisbeth merkt dat haar hoogbegaafde nichtje alle zeilen moet bijzetten om zich een aantal criminelen rondom ‘stief-Peder’, zoals ze de vriend van haar moeder noemt, van het lijf te houden. Haar moeder is trouwens plotseling verdwenen en ze probeert haar te achterhalen.

Mikael maakt kennis met zijn aanstaande schoonzoon Henry Salo. Hun verhouding is wat ongemakkelijk. Ook het weerzien met mijn dochter Pernilla verloopt stroef. Ze verwijt hem dat hij er nooit echt voor haar is geweest. Alleen zijn kleinzoon Lukas, op wie hij niet al te lang geleden een tijdje heeft gepast, is oprecht blij hem te zien.

Wanneer tijdens het huwelijksfeest Lucas wordt ontvoerd en Mikael wordt aangeschoten is het spel op de wagen. In het ziekenhuis komt Lisbeth langs:

‘Zo, Kalle Blomkvist, verstop je je hier, in een ziekenhuis in Norrland. Kun je niet eens naar een bruiloft gaan zonder in een actiefilm terecht te komen?’

Die actiefilm speelt zich volop af in de rest van het verhaal. Wreedheid, corruptie, milieuschandalen, mediterraan aandoende kruisverbanden tussen mensen, de natuur (met een snier naar het rijkeluiskind Greta Thunberg) en nog veel meer, waaronder inderdaad de zeearenden,  met alles erop en eraan. Lisbeth heeft daarnaast haar handen vol aan ‘het kind’ dat haar eigen, levensgevaarlijke agenda najaagt.

Vooral de interactie tussen Lisbeth en Svala is kostelijk beschreven. Ze hebben bepaalde trekken gemeen, maar de vroegwijze Svala is beslist geen één-op-één kopie van haar tante. Lisbeth wil eigenlijk zo snel mogelijk van ‘het kind’ af, maar toch weer niet.   

Ik hoop dat Svala in de volgende boeken terugkeert en dat dat dan minder ten koste gaat van de unieke relatie Salander-Blomkvist, die in dit boek helaas wat is ondergesneeuwd.

Het is al weer lang geleden dat ik de vorige Millenniumthrillers hebt gelezen. Ik dacht trouwens na deel vier te zijn afgehaakt. Ik ga dan ook niet vergelijken, maar ik heb me met dit boek uitstekende vermaakt en kijk uit naar het volgende deel van de hand van Karin Smirnoff.

Karin Smirnoff – De schreeuw van de zeearend. Millennium 7. Vertaald uit het Zweeds (Havärnens skrik) door Edith Sybesma. ISBN 978-90-5672-750-5, 424 pagina’s, € 24,99. Amsterdam: Uitgeverij Signatuur 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.