De kuil

Spookhuis in het bos

Een beklemmende hinderlaag.

Wanneer Huub uit een erfenis een herenhuis met een stuk grond krijgt toebedeeld, maken hij en zijn vrouw Sara een nieuwe start. Sinds de dood van hun zoon Ruben – zes jaar eerder – heeft kunstschilder Sara niet meer geschilderd. Wanneer zij bij een poel in het bos geheimzinnige runentekens op bomen ontdekt en op zolder dagboeken in een vreemde taal vindt, raakt ze verstrikt in een samenspel van de realiteit, haar psychotische fantasieën en de magie van het geestenrijk.

Auteur

Erik Kriek (Amsterdam 1966) is een Nederlands illustrator, ontwerper en striptekenaar, wiens werk een retro uitstraling en grote affiniteit met Americana vertoont. Tussen 1986 en 1991 studeerde hij aan de Gerrit Rietveld Academie en daarna ging hij aan de slag als freelance tekenaar. Tot zijn grafische invloeden behoren Amerikaanse tekenaars als Daniel Clowes, Will Eisner, Charles Burns, Jeff Smith en Chris Ware, maar ook de klassieke horrorstrips van EC Comics uit de jaren 1940. Verder bewondert hij het werk van Nederlandse tekenaars als Peter Pontiac, Typex en Peter van Dongen.

In stripkringen raakte Kriek bekend met zijn tekstloze superheldenparodie Gutsman (1994). Deze strip verkreeg dankzij zijn absurde, zelfreflexieve en volwassen humor een cultstatus. Op dezelfde manier bedacht hij de spin-off  Little Andy Roid (2000) over een androïde robot. Een groter publiek bereikte Kriek met zijn serieuzere grafische romans, waaronder zijn verzameling Lovecraft-bewerkingen Het Onzienbare (2012), zijn grafische bewerkingen van Amerikaanse murder ballads In the Pines (2016) en de epische Vikingsaga De Balling (2019). Aangezien veel van zijn werk geen gebruik maakt van dialogen vond Kriek al snel wereldwijd succes.

In een rauwe krachtige tekenstijl roept Kriek een unheimische sfeer op die vanaf de eerste pagina’s een verwachting schept. Het inzoomeffect en de helicopterview van de tekeningen in hoogstens vier matte kleuren creëert een spanningsveld dat tot het einde in stand blijft. De flashbacks van het hoofdpersonage Sara zijn in zwart-wit uitgevoerd, al is dat niet overal consequent doorgevoerd; het zorgt voor een zekere verwarring. Het verhaal draait om het ondraaglijk verlies van een kind dat tot een zekere waanzin leidt. Toch weet Kriek het zo te brengen dat je als lezer gaat twijfelen; wat is waar? De personages zijn sterk en geloofwaardig neergezet. Persoonlijk maakte ik me kwaad om het onachtzame gedrag van echtgenoot Huub, waardoor Sara in versneld tempo ‘doordraait’, hetgeen natuurlijk de bedoeling is voor het verhaal.

Als lezer blijf je een beetje geschokt en beduusd achter.

Een volwaardige thriller in beeld.

Erik KriekDe kuil. ISBN 978-94-93166-69-1, 132 pagina’s, € 29,95. Amsterdam: Scratch Books 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.