Waarom niet

Verkracht!

Geen misdadigers, maar gewone mensen.

Tara Ellink viert met enkele vriendinnen haar eenendertigste verjaardag in een café. Haar man David heeft een voetbalweekend in Duitsland. Op het eind van de avond maakt ze kennis met Ron. Ze is wat aangeschoten en hij brengt haar naar huis. Hij helpt haar ook de trap op naar haar appartement. Ron wil vrijen, maar Tara absoluut niet. Met veel geweld heeft hij seks met haar.

Auteur

René Appel (1945) is taalwetenschapper. Hij hield zich vooral bezig met de tweede-taalverwerving van allochtonen. In 1987 begon hij met het schrijven van literaire thrillers. Inmiddels behoort hij al 25 jaar tot de top van de Nederlandse thrillerauteurs. Hij won de Gouden Strop twee keer met De derde persoon en Zinloos geweld. Op dit moment heeft hij meer dan 40 boeken, verhalen en poëzie geschreven.

De meeste aandacht gaat uit naar de vraag wat een verkrachting te weeg brengt bij een vrouw. Hij heeft dat zeer uitvoerig beschreven, authentiek en geloofwaardig. Uit zijn verantwoording blijkt dat Appel zich degelijk heeft voorbereid. Hoe Tara de verkrachting heeft ervaren komt naar voren in haar gedachtenwereld, maar ook bij de vele gesprekken met haar vriendin Babs, de politieverhoren, het onderzoek in het ziekenhuis, de gesprekken met haar man en de therapie. Alles bij elkaar wordt een duidelijk beeld geschetst van de impact van een verkrachting.

Tara gaat ‘gewoon’ aan het werk. Heel knap beschrijft Appel de sfeer in de klas en Tara’s omgang met de leerlingen. Het is bijna schokkend om mee te maken hoe het uiteindelijk toch misgaat.

Betrekkelijk veel aandacht besteedt de schrijver aan de andere personages. We maken David mee bij zijn voetbalclub, op zijn werk en bij zijn minnares. Zo krijgen we een goed beeld van zijn persoonlijkheid. Dat geldt ook voor vriendin Babs die werkzaam is als journaliste. Als zij gaat schrijven over de verkrachting en de dader traceerbaar aanduidt wordt het boek ineens spannend. Ook van verkrachter Ron krijgen we een completer beeld als we hem meemaken bij zijn moeder en als liefhebbende vader met zijn dochtertje.

De grote vraag is of we te maken hebben met een thriller. Zeker bevat het boek enkele thrillerelementen, maar verder is het een roman met veel informatieve zijpaden die weinig te maken hebben met de eigenlijke vertellijn. Het is wel weer een echte Appel. Geen misdadigers maar gewone mensen. Zij belanden buiten hun wil in situaties waarin soms verregaand geweld plaatsvindt. Ook hier is dat het geval.

Geen echte thriller, maar absoluut een meeslepende roman.

René Appel – Waarom niet. ISBN 978-90-2636-235-4, 296 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: Ambo|Anthos 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Fictie. Bookmark de permalink.