De Hemel

Wijnboer Abel gaat het goeroe-pad op

Van boevenbende tot boevenband.

De Amsterdamse dromer en avonturier Abel en zijn doortastende Angela hebben jaren geleden Abels platenwinkeltje in de Jordaan verkocht om zich in Frankrijk te vestigen. Abel kocht een wijndomein in de Chaude, een afgelegen streek in Zuid-Frankrijk. Angela bestiert een B&B, keihard werken en vaak weinig waardering van de merkwaardigste individuen, Abel vindt het maar niets. Rijk worden ze er niet van en eigenlijk ook niet gelukkig want ze hebben amper tijd om zélf eens lui op hun terras onder de bomen te zitten. Als zich op een dag de leider van een motorbende meldt, xtc-producent Sjeng met zijn paranormaal begaafde vrouw Kimberley, besluiten die twee te blijven en óók in de wijnen te gaan. Kimberley start een praktijk om nerveuze dieren te genezen. De pratende wijze ezel Plato maakt het gezelschap compleet. En dan, op een dag, staat er een kasteel te koop. En Abel móet en zál het hebben. Het gaat zijn budget zwaar te boven, maar het geluk is weer eens met hem. Het viertal wordt de eigenaar. De B&B wordt verkocht en in het chateau zullen voortaan workshops gegeven gaan worden. Ze noemen het complex esoterisch centrum De Hemel.

Abel ontpopt zich, tot zijn eigen grote plezier en niet minder grote verbazing, tot een ware zelfbenoemde goeroe. Angela kijkt het bezorgd aan. In plaats van rust te kunnen nemen moet zij drie keer zo hard werken en tijd voor Abel heeft ze ook niet meer. Zal hun liefde hieraan kapot gaan? Haar optimistische echtgenoot stelt haar gerust. Het goeroe-zijn bevalt hem zeer, en het is een gave die hij nooit van zichzelf heeft onderkend. Prachtig toch? Maar dan komt er een groep heren op workshop die hij minder goed kan intimideren met zijn zalvende plechtige praatjes en absurde ideeën. Het blijken zware criminelen te zijn, op kosten van de Nederlandse staat een tijdje op vakantie gestuurd omdat ze in de gevangenis niet meer te harden waren. Het lijkt een tikkeltje uit de hand te lopen totdat Abel de boevenbende in het gareel krijgt. Wordt vervolgd.

Auteur

Ilja Gort (1951) kocht in 1994 een vervallen wijnkasteel bij Bordeaux. Hij bouwde het bedrijf in tien jaar tijd uit tot een succesvol bedrijf met zijn wijnen Châteaux La Tulipe. Zijn wijnen winnen hoge onderscheidingen. Hetzelfde geldt voor zijn minder pretentieuze Slurp-wijnen, hier te lande te koop bij de grootste kruidenier. Inmiddels heeft zijn zoon de scepter van vader overgenomen, het bedrijf heet nu Gort & Gort, en Ilja wijdt zich helemaal aan het schrijven en het maken van succesvolle televisieprogramma’s.

Gort schreef hiermee zijn twintigste boek. De Frankrijk-boeken zijn half-verzonnen, half-waargebeurd. Abel is Ilja’s alter ego. Dit boek is deel vier van de trilogie over Abel en Anja. Los te lezen, de auteur heeft voorin het boek even kort samengevat welke avonturen het echtpaar achter de rug heeft.

Het is een verrukkelijk, een krankzinnig, een hilarisch en soms wat over-de-top boek. Lekker lezen, lekker lachen, meer wordt er niet van de lezer verwacht. Mij dunkt, dat is ruim voldoende.

Een heerlijk vakantieboek.

Ilja Gort – De Hemel. ISBN 9-7890-8328-49-1-0, 231 pagina’s, €17,50. Amersfoort: Gort Publishers 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.