Aanslag op de Dam

Zullen SH1 en SH2 ontkomen?

Stress rond de Dodenherdenking.

Als de Amsterdamse politiecommissaris Anne Kramer op 4 mei, tijdens haar eerste kop koffie op het bureau, om een uur of elf een ambtsbericht krijgt van de Geheime Dienst, de AIVD, staat ze meteen op scherp. Het bericht is voorzien van een speciale code die haar duidelijk maakt dat de inhoud de hoogste urgentie heeft en wat betreft de bron volledig betrouwbaar is. De boodschap is dat er die avond, bij de nationale Dodenherdenking op de Dam, een aanslag zal worden gepleegd op koning Willem-Alexander en zijn echtgenote koningin Máxima. Een anonieme melding, maar de afzender heeft het voorzien van codes die op inside information duiden. Het maakt het bericht tot een mogelijk dodelijk wapen. En als dat wapen inderdaad om acht uur wordt ingezet, zal heel televisiekijkend Nederland er getuige van zijn dat de koning en koningin worden gedood op het moment dat zij doodstil op de Dam staan tijdens de twee minuten stilte van de Dodenherdenking. Doodstil op de Dam, een beter moment kan een scherpschutter zich niet wensen, zijn doelwitten staan voor hem klaar als het ware. Hij kan niet missen.

Anne Kramer wordt overvallen door twijfel. Moet zij de Herdenking laten afblazen? Of moet zij de plechtigh4id door laten gaan. Kan zij die gok wel wagen? Zij denkt aan de ‘damschreeuwer’ die een aantal jaren geleden alleen maar door te schreeuwen grote paniek veroorzaakte tijdens de plechtigheid. Stel dat er geschoten gaat worden. Dat niet alleen de Koning valt en zijn echtgenote, maar dat ook de tienduizenden toeschouwers op de loop gaan, doodsbang ook door kogels getroffen te worden, elkaar duwen en misschien wel vertrappen? Dan zouden er nog veel meer slachtoffers vallen. De plechtigheid afblazen… het is eigenlijk al te laat om dat te doen. Anne Kramer besluit haar hele politiekorps op de been te brengen en met man en macht alle panden in het zicht van de Dam uit te kammen. De scherpschutter moet daar al zijn, of tekenen van zijn aanwezigheid hebben achtergelaten. De uren tikken verder, acht uur komt steeds naderbij. Ze belt haar dochter Marit, want ze zou die avond met haar en haar partner Samantha de plechtigheid bijwonen. Ze drukt de twee op het hart NIET naar de Dam te gaan. Maar die laten zich dat niet gezeggen.

Auteur

Joop van Riessen (1943) was hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie. Hij begon zijn carrière in 1965 bij het bureau Warmoesstraat en verliet het korps in 2004. Sinds 2008 heeft hij zijn eigen onderneming in communicatie en advies. Hij debuteerde in 2007 met In naam der wet, beschouwingen over zijn werk bij de politie. Sinds 2009 schrijft hij thrillers, met Anne Kramer de hoofdrol. Het eerste Anne Kramer-boek kwam uit in 2009: Vergelding. Dit boek is het twintigste in de reeks.

Joop van Riessen baseert zich bij zijn Kramer-boeken op ervaringen uit zijn kleurrijke carrière. De aangekondigde aanslag op de majesteiten speelt zich in dit boek af in 2022. De lezer kan eruit opmaken dat Anne Kramer en haar team de aanslag op SH1 en SH2, codenamen voor het Staatshoofd en zijn echtgenote, heeft weten te voorkomen. Maar achter de schermen gebeurde er door de jaren heen wellicht heel veel waarvan de bevolking helemaal geen weet had, juist omdat de politie, in dit geval Anne Kramer en consorten, aan het werk was.

Dat maakt een boek als dit – en alle andere Kramer-thrillers – extra spannend: dat vleugje wat is waar en wat niet, het kijkje achter de schermen. Deze thriller gaat rustig van start en wordt, als de uren op 4 mei doortikken, allengs spannender. Gruwelijk, aangrijpend, gewelddadig, liefdevol en akelig, je leest het boek met ingehouden adem uit. Wat een afgrijselijke dader en dan te weten dat zulke mensen bestaan!

Niet te missen, deze misdaadroman, want wat kan Joop van Riessen goed schrijven!

Joop van Riessen – Aanslag op de Dam. ISBN 9-789-462-9726-43. 253 pagina’s, €18,99. Amsterdam: Uitgeverij De Kring 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.