Het verkeerde meisje

Moeders wil is wet

De kronkels van het killerbrein.

Als Amelie op een maandagmorgen naar haar werk vertrekt wordt ze door een gemaskerde man van haar fiets getrokken. Hij slaat haar bewusteloos, gooit haar in een busje, rijdt naar het platteland en sluit haar daar ergens op in een stinkende, stikdonkere ruimte. Als ze bijkomt in dat hol en op een rijtje tracht te zetten wat er allemaal gebeurd is dringt het tot haar door dat niemand haar de eerste dagen zal missen. Ze had op haar werk aangekondigd een of twee weken vrij te nemen om bij te komen van het eind van haar relatie met de onaangename Vince. Op de vrijdagen werkt ze bij haar steenrijke vader in zijn kunstgalerie. Hij is de eerste die haar missen zal. Een gruwelijk vooruitzicht, want wat is haar ontvoerder van plan? Wil hij losgeld voor haar vragen, is hij een seksmaniak, wat wil hij van haar?

Wat de dader wil komt de lezer van dit boek in stapjes te weten. Want om en om beschrijft de auteur het wel en wee van slachtoffer Amelie én van de misdadiger Robin (die hoofdstukken zijn in cursief gedrukt). Deze Robin heeft een heel slechte jeugd gehad en is daar uitgekomen als een ware killer. Hij oefende als jongen al op het doden van dieren, moordde steeds een maatje groter, dus hij is klaar voor het échte leven. Dat leven wil hij vastleggen, want hij wil de lezer duidelijk maken dat hij geen middelmatig man is. Ik wil je laten zien waarin ik al vroeg de beste leerde te zijn: een onvervalste pathologische leugenaar met een waar killerbrein. Allesbehalve middelmatig. Blijft de vraag: wat wil hij met Amelie en waarom koos hij speciaal haar? Ze is mooi, ze is jong, ze is blond, zelfs zo blond dat Amelie’s ex haar ‘Blondie’ noemde. Ze is ook even blond als Robins moeder die haar man (zijn vader) en haar kind verliet toen Robin pas drie jaar oud was. Dat heeft hem altijd pijn gedaan. Zullen we dan maar meteen de eenvoudige optelsom maken dat Robin in Amelie zijn moeder terug naar huis ontvoerde? Nee, zo eenvoudig is het niet. Dat zou al te simpel zijn. En dit boek is verre van simpel van plot. Het lijkt er zelfs op dat Amelie het verkeerde meisje kan zijn. Zou hij haar dan vermoorden? Hij is er gewetenloos genoeg voor.

Auteur

Angelique Haak (1978) schrijft en leest al sinds haar jeugd. Nadat zij een regionale schrijfwedstrijd won besloot zij haar liefde voor spannende verhalen te combineren met haar liefde voor haar geboortestad Rotterdam. Daaruit kwam haar debuut voort Een nieuw begin  (2017). Het boek werd genomineerd voor de Schaduwprijs, bedoeld voor debutanten op het terrein van misdaadboeken. In 2018 en 2019 volgde de derde titel met in de hoofdrol de Rotterdamse rechercheur Jennifer Brugman.

Amelie is het slachtoffer van een killer met een brein waar hij prat op gaat. Hij vertelt vol trots over de onaangename ervaringen die hem hebben gevormd tot de man die hij is. En al lezend kom je tot de conclusie dat hij niet zal aarzelen om het bij Amelie te laten. Vanuit dat gegeven voert de auteur de spanning mooi op.

Angelique Haak heeft een vlotte pen. Het verhaal met de om-en-om hoofdstukken leest lekker weg. Ondanks dat je als lezer de dader kent, weet ze het verhaal toch heel verrassend en spannend te maken.

Dit boek staat op de shortlist voor de vanavond uit te reiken Thrillerprijs 2023.

Een heerlijk vakantieboek.  

Angelique HaakHet verkeerde meisje. ISBN 9-789-461-0961-15-09, 345 pagina’s, €19,95. Laren – De Crime Compagnie 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.