Uit water en bloed

Mysterie rond drie vrouwen

Het geheim speelt de hoofdrol.

Op 29 mei 1970 wordt inspecteur Maurice Vanhaele opgeroepen om op een plaats delict te verschijnen, of liever gezegd, op een plaats waar een dode vrouw is gevonden. Of haar dood een delict betreft zal nog blijken, het zou ook zelfdoding kunnen zijn. En dáár gaan zijn collega’s van uit. De hulpdiensten zijn zo onhandig geweest de dode Anita uit het bad te halen, waarin ze is gevonden. Ze hebben zo heel wat sporen verwijderd. Anita Dewinter, 25 jaar oud, is gevonden door haar moeder, Marie van Damme. Anita vertoont sporen van mishandeling en de naaldensporen op haar armen laten zien dat zij verslaafd was. Maar is zij vermoord, heeft zij zelf vol wanhoop een eind aan haar leven gemaakt, is ze aan een overdosis bezweken of speelt er meer? Marie kan geen antwoord geven. Zij zorgt als grootmoeder voor Alex, Anita’s tweejarige dochter en zal dat blijven doen. Het dossier wordt snel gesloten op ‘zelfdoding’. Inspecteur Vanhaele heeft daar eigenlijk geen vrede mee, maar legt zich erbij neer. Er is meer werk aan de winkel tenslotte. Maar de zaak blijft hem bezighouden.

Alex leidt vijfentwintig jaar later een heel ander leven dan Anita. Maar ook haar bestaan  verloopt niet rimpelloos. Ook zij komt in de narigheid. Ze zoekt onderdak bij haar oma Marie die er altijd voor haar geweest is. Maar ongerust en bang als Anita is, wordt zij ’s nachts bezocht door onheilspellende dromen, die haar zelfs overdag soms nog achtervolgen. Wat hebben die dromen te betekenen? Waarom hoort zij steeds de stem van een vrouw die haar waarschuwt dat ze niet moet vergeten dat bloed bindt wat water probeert te scheiden? Via haar beste vriendin Els die bij de politie werkt, komt zij terecht bij Maurice Vanhaele, die weliswaar bejaard is maar over een uitstekend geheugen beschikt. Hij kan een tip van de sluier oplichten.

Auteur

Jesse Goessens (1981) is portret- en huwelijksfotograaf. Hij schrijft in zijn vrije tijd spannende verhalen. Bij een schrijfwedstrijd behaalde hij een vierde plaats, een stimulans om het schrijven nu eens op grotere schaal te proberen. Zijn verhaal is gepubliceerd in de bundel Uitbreken waarin de eerste tien winnende verhalen van de wedstrijd werden opgenomen.

Goessens vertelt afwisselend het verhaal van Anita en haar dochter Alex, waardoor je als lezer steeds mee overspringt van de jaren zeventig naar de jaren negentig. Hij duikt ook het verleden in, naar de jaren veertig, met de vrouwenfiguur Anna. Zij blijkt ook een band te hebben met Anita en Alex. Welke, dat laten we graag in het midden natuurlijk.

Een aardige, maar bepaald niet overweldigende thriller. Af en toe behoorlijk chaotisch. Het Vlaams geeft het boek wel een bloemetje op de hoed.

Jesse Goessens – Uit water en bloed. ISBN 9-789-083-25409-8. 169 pagina’s, €19,95. Westerlo (B): Phoenix Books 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.