De verzetsman en de voetbalheld

In het concentratiekamp Ahlen

Commandant en gevangene.

Ze stonden tijdens het dagelijkse appel in concentratiekamp Ahlen vlak bij elkaar, de kampcommandant en een van de gevangenen. Misschien hebben hun blikken elkaar gekruist of heeft enig ander, vaak heel naar, contact tussen hen plaatsgevonden. Dat weten we niet en daarover speculeert de schrijver ook niet. Wel brengt hij verzetsman Gerhard Nijland en SS-Unterstormführer Otto Harder bijeen in dit boekje, een spin-off van De grootste bankoverval aller tijden.

Auteur

Frank Krake (1968) studeerde Marketing Strategy. Sinds 2013 schrijft hij boeken. De romans Mentol, Hannelore, De laatste getuige en De grootste bankoverval aller tijden werden bestsellers. In De rampondernemer beschrijft hij zijn eigen loopbaan als ondernemer. Dit boekje kwam voort uit het onderzoek voor De grootste bankoverval aller tijden. Passages die niet in dat boek pasten werden alsnog hierin opgenomen.

Ze hadden elkaar in Ahlen tegen kunnen komen. Verzetsman Gerhard Nijland leed er een kommervol bestaan. Hij werd er zwaar ziek, overleefde de bevrijding in april 1945 nauwelijks en overleed kort daarna, ver van huis. In een ‘bonusdeel’, lezen we nog hoe Nijland op de dag dat hij zich zou verloven werd gearresteerd.

Relatief veel aandacht wordt besteed aan de carrière van de oorlogsmisdadiger Otto Helder, ooit een grote voetballer en atleet, die het al voor de Eerste Wereldoorlog tot het Duitse nationale elftal bracht. Zijn voetballoopbaan, soldatenverleden uit de Eerste Wereldoorlog en carrière binnen de SS, die hem uiteindelijk als commandant naar het concentratiekamp Hannover Ahlen bracht wordwn vrij gedetailleerd vermeld.

Een schrijnend, historisch interessant boekje in het formaat van een Boekenweekgeschenk. Niet alleen in de meidagen de moeite waard.

Frank KrakeDe verzetsman en de voetbalheld. ISBN 978-90- 824-7646-0, 96 pagina’s, € 14,99. Hengelo: Uitgeverij Achtbaan 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Tweede Wereldoorlog. Bookmark de permalink.