Het intieme leven

De vrouw van de Italiaanse premier

Toeleven naar een interview.

In deze roman wordt een week lang het leven beschreven van Maria Cristina Palma, de beeldschone echtgenote van de Italiaanse premier Domenico Mascagni. Hun huwelijk stelt niets voor, ze slapen gescheiden. Ze probeert haar man wel zo veel mogelijk te steunen. Haar wordt gevraagd mee te werken aan een tv-interview. Na lang aarzelen stemt ze toe en de hele week leeft ze er naar toe. Het interview vormt de climax van de roman. We maken Maria Cristina in meerdere situaties mee: een work-out waarin een ongelukje plaatsvindt, een feest waar ze te veel drinkt, een kappersbezoek, het bijwonen van een opera en de ontmoeting met Nicola Sarti, een jeugdliefde. Hij komt op de proppen met een filmpje waarin ze uitgebreid seks met hem bedrijft. Maria Cristina is bang dat hij haar gaat chanteren.

Auteur

Niccolò Ammaniti (1966) is een Italiaanse auteur. Hij schreef verscheidene internationale bestsellers zoals: Ik haal je op, ik neem je mee, Ik ben niet bang, Zo God het wil, Anna. Ook was hij regisseur en showrunner van twee internationale tv-sereis: Il Miracolo en Anna. Van zijn boeken zijn in Nederland al meer dan 500.000 exemplaren verkocht. Zijn werk verschijnt over de hele wereld.

Ogenschijnlijk is Maria Cristina een benijdenswaardige vrouw. Ze wordt wel de mooiste vrouw ter wereld genoemd en als vrouw van de premier ontbreekt het haar aan niets. Ze heeft echter in haar leven de nodige tragiek meegemaakt. Al jong verloor ze haar vader, moeder en broer. Haar eerste echtgenoot verongelukte en haar huidige huwelijk is uitgeblust. Haar grootste geluk is haar dochtertje Irene. De schrijver is er goed in geslaagd een duidelijk beeld te geven van het karakter van Maria Cristina. Het is ook mooi om mee te maken dat ze in de loop van het verhaal verandert van een timide, geremde vrouw in een zelfbewust persoon. Het is sowieso knap dat deze mannelijke auteur er zo goed in slaagt te schrijven vanuit het vrouwelijk perspectief.

De schrijfstijl van Ammaniti is uitgesproken literair. Zijn filmische beschrijvingen zijn prachtig. Hij permitteert zich wel om veel details weer te geven. Dat geldt bijvoorbeeld bij de beschrijving van Maria’s uiterlijk. De afmetingen van Maria Cristina Palma’s gezicht zijn die van de goddelijke proportie, de verhoudingen tussen verticale , horizontale en schuine lijnen komen overeen met de wiskundige formule van de gouden snede. Ook de seksscene bevat veel details.

De roman is boeiend omdat er veel in gebeurt, er is de nodige spanning. Ook is er sprake van humor en ironie. Een voorbeeld van humor treffen we aan bij het etentje met een Belgische minister. Er moet een schoorsteen schoongemaakt worden en iemand laat zich in de schoorsteen zakken en komt vast te zitten.

Deze Italiaanse roman levert een heerlijke leeservaring op.

Niccolò Ammaniti – Het intieme leven. Uit het Italiaans vertaald (La vita intima) door Etta Maris. ISBN 978-90-488-6834-6, 334 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: Lebowski Publishers 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.