Thuis

Vrolijke huis-, tuin- en-keukencartoons

Veel reuring in de slaapkamer.

Peter van Straaten was een veelzijdige tekenaar. Zijn werk wordt nog altijd in brede kring gewaardeerd, het is zo herkenbaar en leidt niet zelden tot een schallende schaterlach. De uitgever stelde deze keer een mooie bundel samen die zich in en om het huis afspeelt. Het formaat is deze keer liggend, zodat elke bladzij twee plaatjes bevat.

Auteur

Peter van Straaten (1935-2016) was niet alleen een verschrikkelijk goede tekenaar, maar hij had daarnaast de gave om zijn tekeningen van treffende bijschriften te voorzien. Ook na zijn dood blijkt zijn werk nog springlevend en tallozen genieten ervan. NRC noemde hem ooit de tekenaar van het menselijk tekort.

De samenstellers hebben ervoor gekozen om de plaatjes min of meer per ruimte te ordenen. We beginnen in de huiskamer, waar de bank en de luie stoel met hun bezetters een centrale plaats innemen. De heer des huizes zit nogal eens achter zijn krant of de zoon hangt op de bank. Het tv-toestel ontbreekt vaak niet en soms komt het kleinkind bij opa (Van jou mag het wèl, hè, opa?) of oma (Ben je moe, oma?) langs. Hitsige jongens willen op die bank niets liever dan hun geliefde bespringen, die daar lang niet altijd van gediend is (O jakkes, wat heb ik dáár weinig zin in). Alcoholische versnaperingen zijn regelmatig zichtbaar (Hoezo? Klink ik dronken?). Bankhangende tieners krijgen ouderlijke snieren om de oren (Hoe is het nou met je scriptie?).

Ook het eten komt regelmatig aan de orde (In vredesnaam! Niet dat recept van je moeder!). Dat eten wordt natuurlijk in de keuken bereid, waarvan ook een flink aantal prachtige plaatjes en onderschriften zijn opgenomen (we eten vandaag heel vies, erg?). En dan komt de eettafel (Getsie! Eten we wéér kreeft?). Bij een elkaar aflebberend stel vraagt een jonger broertje ‘Mam, mag ik van tafel?’ Ook de trap leidt tot prachtige plaatjes. Bij een al te gretige jongeman ‘Wacht nou even tot we boven zijn, Harry’.

Om de deur glurende ouders: ‘Noemen jullie dát huiswerk maken?’ Van binnenuit zegt een blote dochter tegen haar moeder ‘Dat is Robert, mam. Die ken je al.’ De échte slaapkamerscènes zijn ook niet mals: (tijdens het vrijen) ‘Help je me dan straks met mijn wiskunde?’ In de badkamer valt ook het nodige te beleven voor de spiegel of op de weegschaal: ‘Kees, ik heb er weer een rimpel bij. Doe je me nu weg?’ Of, bars, ‘Kletskoek! Je bent dik. Niet te dik’. En dan gaan we weer terug naar de slaapkamer: ‘Is het pauze?’

Tenslotte is er de tuin die niet altijd swingt. Belegen stel: ‘Zo, de tuin is winterklaar. Nu wíj nog’.

Met Peter is het altijd genieten.

Peter van Straaten – Thuis. ISBN 978-94-6336-165-1, 160 pagina’s, € 24,50. Amsterdam: Uitgeverij De Harmonie 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cartoons. Bookmark de permalink.