De dans

Ongewone relatie

Eenzame weduwnaar ongeduldig op zoek naar een nieuwe liefde.

Een ongewone vriendschap tussen een bejaarde schrijver en een dichteres van middelbare leeftijd inspireerde hen tot het samenstellen van deze bundel bestaande uit verhalen, een gesprek en een gedicht.

Auteurs

Hans te Brake, 84 jaar is een gepensionerde psycholoog. Hij schrijft autobiografische verhalen. Jay A. Lecton (pseudoniem voor Jane Arifa Badoella), is 54 jaar en werd geboren in Suriname. Ze is dichteres. Van haar verschenen twee bundels: What is love? en Divine Sundays.

Dit boek bestaat voornamelijk uit reportages en verhalen van Hans te Brake. Het eerste deel getiteld Van buiten oud, van binnen jong gaat over de reportage van de ervaringen van een 80-plusser in zijn ‘reis’ door dating land. De 80-plusser had een gelukkig huwelijk, maar snakt nu als eenzame weduwnaar naar een nieuwe liefdesrelatie. De veel jongere vrouwen die hij ontmoet vinden hem een prettige gesprekspartner, maar ze deinzen steeds terug voor een relatie. Erg sneu allemaal. Vooral het titelverhaal De dans. Met Sherida gaat hij dansen, hij heeft salsalessen gehad. Aanvankelijk gaat het dansen goed, maar al gauw verkiest Sherida een jongere danspartner. Hij is zeer teleurgesteld en de relatie bleef hoogstens vriendschappelijk.

De volgende ontmoeting komt tot stand nadat hij al skeelerend (!) is gevallen. Angela komt hem te hulp en neemt hem mee naar huis. Weer raakt hij verliefd: Angela, ik ben totaal overrompeld, omvergeblazen door jou. Ik heb geen verweer tegen je stem, je lach. Je ontroert me. Het is al lang geleden dat ik zo met huid en haar voor een vrouw viel. Helaas loopt Hans weer te snel van stapel. Ook Angela wil geen liefdesrelatie.

De verhalen die volgen zijn wel sympathiek, vooral het verhaal De gasten. Dat geldt niet voor De beproeving. Hans moet in dit verhaal voor zijn bejaarde moeder gaan zorgen, maar heeft daar geen zin in. Laat deze drinkbeker aan mij voorbijgaan. In De ontmoeting gaat het om een gesprek van Hans met Jane. We krijgen een beter inzicht in het leven van de auteurs,

maar verdient zo’n gewoon gesprek wel een plaats in dit boek?

Een sympathiek, maar een overbodig boek.

Jay A. Lecton en Hans te Brake – De dans. ISBN 978-90-8319-964-1, 72 pagina’s, € 23,90. Zoetermeer: Uitgeverij Sampreshan 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.