Minibos in je tuin

Herstel je eigen stukje van de Hoge Veluwe

Inspiratie voor de kleinste lapjes grond.

Achtduizend jaar geleden was Nederland nog bos. Een eekhoorn kon van Maastricht naar Lauwersoog klauteren zonder de grond te raken. Die tijd is voorbij, want bossen beslaan nog maar 9% van ons landoppervlak. Daar is gemakkelijk iets aan te doen. Niet door alle broodnodige woningen te slopen om op de vrijgekomen plaatsen bomen te planten, maar door in eigen tuin een minibosje aan te leggen. Daar heb je geen grote tuin voor nodig. De auteurs van dit boek leggen minibosjes aan van zes (!ongelooflijk toch?) tot zeshonderd vierkante meter. In dit boek vertellen ze hóe ze dat doen, laten ze zien hoe geweldig dat werkt, hoeveel plezier je eraan beleeft en halen bovendien een wijsgeer aan die onderzoek heeft gedaan naar de karakters van tuinen- en bosbezitters: die mensen zijn een stuk aardiger en relaxter dan hun buren met starre versteende tuinen. Daan en Maarten, de auteurs van dit inspirerende boek hebben zelf thuis ook een minibos, Daan op eigen terrein, Maarten als met-tienen-gedeelde buurttuin. Ik heb deze miniboswachters nooit ontmoet, maar ze schrijven zo enthousiasmerend dat je als lezer van hun boek meteen plannen gaat maken: een minibos in mijn tuin, zou dat bij mij ook kunnen? Word ik dan ook getrakteerd op allerlei vogels, insecten, vlinders, dieren? Dat zou geweldig leuk zijn zeg! Nou, reken maar dat u ze krijgt.

Niet op stel en sprong naar het tuincentrum gaan, waarschuwen de schrijvers. Vóór u een minibos aanlegt moet u wat dingen weten. Allereerst: waardeer wat de tuin nú al heeft staan. Bestaande struiken, kruiden, bomen mogen gewoon in het minibos blijven, niet de groeiers ondankbaar zijn. Verder moet je weten hoe de grond is, of de tuin op de zon komt te liggen, hoe de bewatering is en ga zo maar door. Loop het rijtje tuinchecks maar langs in dit boek. Je hoeft er geen expert voor te zijn, gewoon ogen en handen gebruiken. En dan: wat ga je planten? En wanneer plant je een boom? Wat dat laatste betreft werd ik geraakt door het citaat van Confucius dat boven hoofdstuk 9 (Bomen planten) staat: De beste tijd om een boom te planten is tien jaar geleden. De op een na beste tijd is nu. Vrolijkmakend gegeven: zodra de bomen en struiken in de grond staan, komt jouw minibos tot leven. Klopt. In de wat wilde rommelige tuin van uw recensent piept, kraakt, scharrelt, schuifelt en zingt ook van allerlei. Een feest om te horen. Dat krijgt u ook als u een minibos plant. Goed voor het humeur!

Auteurs

Daan Bleichrodt (1981, links) is productontwikkelaar, schrijver en tekenaar. De afgelopen jaren leidde hij bij IVN Natuureducaties de Tiny Forest beweging in Nederland. Hij plantte meer dan 170 Tiny Forests op schoolpleinen, in buurten en op bedrijventerreinen.

Maarten Bruns (1976, rechts) is milieukundige, schrijver en productontwikkelaar. Hij werkt bij het Wereld Natuur Fonds (WNF) aan klimaatadaptatie en natuurherstel in Nederland. Hij ontwikkelde praktische tuinconcepten waarmee tuinbezitters direct aan de slag kunnen.

Bleichrodt en Bruns schreven eerder samen Tiny Forest, klein bos, groot avontuur. (2021). Daarin beschreven zij hoe ze, als pioniers van het Nederlandse minibos, in 2015 in Zaanstad zeshonderd kleine inheemse boompjes plantten. Dat minibos werd een rage. De auteurs leggen in het boek vast hoe het bos er na vijf jaar voorstaat en wat er allemaal mee gebeurde. Wonen er dieren, komen er mensen, is het een succes of – dat zal toch hopelijk niet – staan er inmiddels huizen?

Daan begietert met zoon Mees de planten in het bos

Liefst zou ik uit ieder hoofdstuk citeren en de lezer van deze bespreking vast blij maken met de adviezen van de beide experts. Dat kan niet natuurlijk. Daarvoor zult u het boek moeten kopen. En ik kan niet anders dan die aankoop sterk adviseren. Want stel je voor dat iedereen op een klein lapje grond zo’n minibos zou planten. Dan creëerden we naast het bestaande ook ons persoonlijke Nationaal Park de Hoge Veluwe, verspreid over honderden dorpen en steden. Wat zou dat feestelijk staan nietwaar! Handen uit de mouwen en planten maar. Het minibos kan nog dit jaar staan.

Een geweldig enthousiasmerend boek vol prachtige tekeningen (van Jenny van Herrewegen) foto’s, adviezen en ideeën.

Daan Bleichrodt en Maarten Bruns – Minibos in je tuin. Inspiratie, voorbeelden en stappenplan voor de eigen tuin. ISBN 9-789-050-1189-27, 144 pagina’s, € 21,95. Zeist: KNNV Uitgeverij 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Natuur. Bookmark de permalink.