Droog water

Een fataal schoolreisje

Zelf op onderzoek.

Alexandra en haar vriend Lars wonen samen in een appartement in een onbekende stad in België. Hun rustige leventje wordt verstoord als op een avond een envelop onder de deur wordt geschoven. De envelop bevat een polaroid foto van Alexandra’s zus Andrea, die acht jaar geleden verdronken is. Er zitten ook enkele krantenknipsels in die handelen over jonge vrouwen die recentelijk zijn vermoord door verdrinking. De verdrinkingsdood van Andrea was raadselachtig, ze was een uitstekend zwemster. Was het een ongeluk, zelfmoord of een misdrijf? De krantenknipsels met de beschreven moorden leken te suggereren dat ook Andrea was vermoord. Ze halen de politie erbij, maar die kan weinig doen. Alexandra en Lex besluiten zelf op onderzoek te gaan. Naast de hoofdstukken die het speurwerk beschrijven, bevat het boek ook passages die geschreven zijn vanuit het perspectief van de moordenaar. Hij is bezig met een nieuw slachtoffer en wil ook haar gaan verdrinken.

Auteur

Maxime Paredis (1990) werkt als copywriter in de omgeving van Gent. In 2019 debuteerde hij met de psychologische thriller Honderd kamers, die genomineerd werd voor de MAX Bronzen Vleermuis 2020.

Het ongeluk van Andrea vond plaats tijdens een korte vakantie van haar schoolklas, die logeerde in een bungalowpark aan zee. Alexandra en Lars waren ook bij dit schooluitje. Zij beginnen hun speurwerk met een bezoek aan het strand waar Andrea verdronk. Ook spreken zij met het personeel van het bungalowpark. De school waar zij op zaten speelt in het boek een grote rol. Ze bezoeken de school en praten met allen die destijds deelnamen aan het schoolreisje, zowel de met de leerlingen als met de docenten. Hun speurtocht is moeizaam, maar ze komen steeds dichter bij de waarheid. Het is slot is zeer verrassend.

De thriller heeft een klassiek concept. Het verhaal gaat van verdachte naar verdachte. De meesten van hen hebben met school te maken. Ook de locaties horen bij een doorsnee thriller. In een oude fabriek gebeuren uiterst spannende dingen. Het verhaal kent het nodige geweld. De auteur eindigt de hoofdstukken ter verhoging van de spanning vaak met een cliffhanger.

De schrijfstijl is zeer verzorgd. De thriller leest als een trein. Wel gebruikt Paredis bij zijn beschrijvingen een heleboel details. Ook zijn er veel langdurige gesprekken. Gelukkig gebeuren er ook de nodige spannende zaken.

Droog water is, ondanks een paar minpuntjes, een zeer geslaagde thriller.

Maxime Paredis – Droog water. ISBN 978-90-83254-04-3, 390 pagina’s, €22,00. Westerlo (B): Phoenix Books 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.