Bruce Springstein Compleet

Het verhaal van de 344 songs

Last Man Standing.

‘Bruce Springsteen Compleet’ is de meest volledige geschiedenis van een van de grootste muzikanten aller tijden en geeft achtergrondinformatie bij de 344 nummers die The Boss ooit heeft opgenomen, waaronder de klassiekers: Thunder Road, The River, Dancing In The Dark en Streets Of Philadelphia. In chronologische volgorde en zeer gedetailleerd nemen de auteurs je mee langs alle songs, albums, live-opnames, out-takes en samenwerkingen. De reis begint bij het debuutalbum Greetings From Asbury Park, NJ uit 1973 en eindigt twintig albums verder bij Letter To You dat in 2020 uitkwam. In de bijna vijftig jaar daartussenin kom je klassieke Springsteen-albums tegen als: Born To Run, Darkness On The Edge Of Town, Nebraska en Born In The U.S.A.

Auteurs

Philippe Margotin schreef verschillende boeken over muziek, onder andere biografieën over U2, Radiohead en The Rolling Stones. Jean-Michel Guesdon is muzikant, producer en geluidsingenieur. Ze wonen allebei in Parijs. Eerder schreven de heren al soortgelijke boeken over The Beatles, Bob Dylan, Jimi Hendrix en The Rolling Stones.

Bruce Frederick Joseph Springsteen (geboren op 23 september 1949) groeit op in Freehold, New Jersey. Zijn vader Douglas Frederick ‘Dutch’ Springsteen heeft Iers en Nederlands bloed, terwijl zijn moeder Adele Ann Zerilli van Italiaanse komaf is. Ook Alice, zijn oma van vaders kant, speelde een belangrijke rol in zijn opvoeding. Al was het alleen maar omdat ze hem liet  doen wat hij wilde.

Toen hij bijna zeven jaar oud was kreeg Springsteen zijn eerste grote muzikale schok. Op 9 september 1956 keek hij, net als zestig miljoen andere Amerikanen, naar Elvis Presley die optrad in The Ed Sullivan Show. De volgende dag haalde hij zijn moeder over om met hem naar Diehl’s Music in South Street te gaan en omdat ze geen gitaar kon kopen, huurde ze er één voor zes dollar per week. Een nieuwe wereld ging voor hem open. Maar Bruce’ vingers waren nog te klein om rond de hals van de gitaar te passen. Ontmoedigd door de technische moeilijkheidsgraad van het instrument besloot hij hem terug te brengen naar de winkel. Maar zijn dag zou nog wel komen.

In 1966 trad Springsteen – ondertussen muzikaal beïnvloed door onder andere Bob Dylan en The Beatles – toe tot de band The Castiles, opgericht door George Theiss en vernoemd naar diens favoriete shampoomerk. In die periode had Springsteen een ontmoeting met iemand die beslissend bleek te zijn voor zijn carrière: Steven Van Zandt. Ze konden goed met elkaar overweg en zo begon een lange vriendschap tussen beide muzikanten.

Eind jaren zestig ontkwam Springsteen aan de dienstplicht en gruwelen van Vietnam en stopte hij met zijn studie aan het Ocean County College. Op zijn negentiende besloot hij professioneel muzikant te worden. Zijn ouders waren het er niet mee eens, maar zij vertrokken uit New Jersey om een nieuw leven op te bouwen in Californië. Bruce bleef achter in Freehold.

Nadat hij in de daaropvolgende jaren nog een aantal bands had versleten ontmoette hij in 1971 de New Yorkse producer Mike Appel. Appel was zwaar onder de indruk van het buitengewone talent van de inmiddels 22-jarige singer-songwriter, nam hem onder zijn hoede en regelde een platencontract. Zo begon de fase die hem naar de top van de rockwereld zou brengen en hem de welverdiende bijnaam The Boss zou opleveren.

Het album Born To Run uit 1975 zorgde voor de grote internationale doorbraak van Springsteen. Het duurde meer dan veertien maanden om de plaat te maken, waarvan alleen al bijna de helft voor de titelsong. Gedurende deze periode moest Springsteen afrekenen met frustraties over het album. Hij deed uiteindelijk een beroep op filmproducent Jon Landau om te helpen met de productie. Dit betekende ook het begin van het einde van de samenwerking met Appel. Born To Run was ook het eerste album waarop de volledige bezetting van de E Street Band – de groep van muzikanten die hem gedurende het grootste deel van zijn carrière begeleidde – meespeelde.

Wat opviel tijdens de beginjaren van Springsteen’s loopbaan is dat in eerste instantie vooral andere artiesten hits scoorden met zijn nummers. Manfred Mann’s Earth Band haalde de hitlijsten met Spirits In The Night en Blinded By The Light, de Pointer Sisters haalden de eerste plaats in de Top 40 met Fire en de Patti Smith Group brak door met Because The Night. David Bowie nam halverwege de jaren zeventig het nummer It’s Hard To Be A Saint In The City op.

Bruce Springsteen is een geboren verhalenverteller. Zeker in zijn beginjaren schreef hij veel over de Amerikaanse arbeidersklasse: dokwerkers, bouwvakkers en fabrieksarbeiders. In zijn soloshow ‘Springsteen On Broadway’ die hij maar liefst 236 avonden in het Walter Kerr Theatre op Broadway opvoerde, grapte hij daarover: ‘Ik heb nooit een dag in loondienst gewerkt, nooit van negen tot vijf, nooit vijf dagen per week (tot nu toe) en toch schreef ik nergens anders over. Zo goed ben ik dus.’

In ‘Last Man Standing’ uit 2020 vertelt Springsteen over de dood van de eerder genoemde George Theiss twee jaar eerder, waardoor hij letterlijk de last man standing werd van de band The Castiles. Overigens vertelt Springsteen dit verhaal ook tijdens zijn huidige, zes maanden durende, tournee die hem met de E Street Band door de Verenigde Staten en Europa voert.

Bruce Springsteen Compleet bevat – naast een gedetailleerde analyse van elke afzonderlijke song – achtergrondinformatie over het tot stand komen van de albums en over de muzikanten en andere personen die belangrijk zijn geweest voor de inmiddels vijftig jaar durende carrière van Springsteen. Bovendien is het boek aangevuld met honderden foto’s, een woordenlijst en een uitgebreide index. Daarmee is het een onmisbaar naslagwerk voor elke Springsteen-fan en eigenlijk voor alle serieuze muziekliefhebbers.

Philippe Margotin en Jean-Michel Guesdon – Bruce Springsteen Compleet. Het verhaal van de 344 songs. Vertaald uit het Frans (Bruce Springstein, La Totale)door Vitataal ISBN 978-94-62585-01-0. 680 pagina’s. € 59,95. Zwolle: WBOOKS 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Muziek. Bookmark de permalink.