Zonder genade

Slachtoffer of dader?

Door het verleden ingehaald.

Rechter Esmée heeft alles wat haar hartje begeert. Ze is blij met haar man, haar zoontje, haar mooie huis en haar werk. Totdat ze via een briefje met haar eigen verleden wordt geconfronteerd…

Als Jill oppast op Esmée’s zoontje wordt buiten de villa haar ex Lee vermoord. Hoofdinspecteur Rani Diaz, net terug van vakantie, kan samen met haar team tegelijk aan de slag. In het bos bij het huis van de rechter wordt de zweefteef Mila aangetroffen, die zich verdacht gedraagt. Zo begint de negentiende Rani Diaz thriller.

Auteur

Sterre Carron (pseudoniem, Antwerpen 1957) is een Vlaamse thrillerschrijfster. Zij werkte oorspronkelijk in de medische sector, eerst in Afrika en later bij het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde. Sinds ze in 2013 debuteerde met Mara publiceert ze twee buitengewoon spannende en veelgelezen thrillers per jaar met in de hoofdrol de Mechelse hoofdinspecteur Rani Diaz, aan wie niets menselijks vreemd is. Ze kan heel empathisch zijn, maar ook heel chagrijnig. Haar moeizame verhouding met haar baas, commissaris Van Damme, is een running gag in de serie. In elk deel krijgt de lezer als welkome toegift de nieuwste ontwikkelingen van Rani’s chaotische privéleven.

Rani ziet niet direct een motief. Daarom vraagt ze zich af of Lee wel het beoogde slachtoffer was of dat er sprake was van een vergismoord. Ze voelt aan haar water dat de verklaringen van Jill, Mila en Esmée niet helemaal of helemaal niet kloppen. Omdat ze zo gauw haar vinger nergens achter kan krijgen laat ze haar team graven in het verleden van deze vrouwen. Er is veel gedegen politiearbeid nodig om de puzzel te leggen.

Ondertussen heeft Rani moeite met de plannen van haar inwonende tienerzusje om haar vader in Zuid-Amerika te gaan bezoeken, Ze kan haar maar moeilijk loslaten.

Bovenstaande ontwikkelingen worden regelmatig onderbroken door korte stukken over een ongelukkige jongeman, wiens korte leven uit louter ellende lijkt te bestaan. Wat heeft dit met de moord op Lee te maken? De relevantie van deze verhaallijn wordt pas tegen het einde van het boek duidelijk.

Ook nu wordt de lezer direct bij de strot gegrepen. Carron laat haar of hem niet meer los tot het moment van de geloofwaardige ontknoping. Het is genieten van de dialogen tussen Rani en haar teamleden Bert en Fien. Krengige vrouwen en hoog van de toren blazende mannen worden terecht genadeloos geportretteerd. De plot is zoals altijd goed uitgewerkt zonder losse eindjes.

Sterre heeft me weer een aantal plezierige en spannende uren gegeven. Chapeau!

Sterre Carron – Zonder genade. Een Rani Diaz thriller. ISBN 978-90-8330-710-7, 335 pagina’s, € 22,50. Westerlo (B.): Phoenix Books, derde druk 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.