Dagboek van een moordzaak

Op zoek naar het meisje van Teteringen

Zesendertig maanden onderzoek.

In 1990 werd in het West-Brabantse dorp Teteringen het lichaam gevonden van een jong meisje. Ze was gehuld in een deken en een stuk vloerbedekking. De vindplaats was in de bossen bij het Cadettenkamp. Het ging om een meisje van omstreeks 17 jaar, ze was 1 meter 61 en had een negroïde uiterlijk. Ze was gemarteld. Op haar lichaam was te zien dat er sigarettenpeuken waren uitgedrukt. Haar identiteit was onbekend. Het meisje werd een week na haar vondst anoniem begraven. Op haar steen stond de tekst Doordat wij jou gedenken , krijg jij het eeuwig leven. Ondanks intensief speurwerk van de politie is nog steeds niet bekend wie het meisje was. Jongedijk vond dit onverdraaglijk en hij begon aan zijn eigen onderzoek. Zijn verslag geeft een goed inzicht in zijn activiteiten. Het lijkt er op dat hij ongeveer alles heeft gedaan wat mogelijk was. Zijn doorzettingsvermogen en zijn geduld zijn bewonderingswaardig.

Auteur

Theo Jongedijk (1952) is een gepensioneerde Telegraaf journalist. Hij was correspondent voor zijn krant in Berlijn. Als gepensioneerde ging hij wonen in Teteringen bij Breda. In 2019 betrad hij voor het eerst het plaatselijke kerkhof en zag de grafsteen van Het meisje van Teteringen. Het ontbreken van een naam, een geboorte- en sterfdatum op de grafsteen maakte veel indruk op hem. Hij begon aan een grondig onderzoek. In Dagboek van een moordzaak doet hij uitgebreid verslag van zijn zoekactie.

Tamelijk veel kritiek heeft Theo op de politie. Hij vond hun onderzoek te eenzijdig. Zij volgden een spoor dat leidde naar Antwerpen. Daar hoopten ze de daders te vinden. Theo ondervond weinig medewerking van de politie. In een gesprek met het cold case team werd er wel naar hem geluisterd, maar hij kreeg geen informatie. Hij gaf hen de nodige gegevens, maar er werd niets toegezegd. Hij hoopt dat ze er toch iets mee doen. Erg jammer vond hij het dat hij de dossiers niet mocht inzien. Heel vreemd vindt hij het dat de rechercheurs die de leiding hadden van het onderzoek de plaats delict niet hebben bezocht.

Zesendertig maanden duurt het onderzoek van Jongedijk. Hij hield het vol, omdat er momenten waren waarop hij dacht dat hij verder kwam. Dit boek is een terugblik op wat hij sinds 2019 te weten is gekomen. Er deden zich ook nieuwe ontwikkelingen voor. Volgens hem is de moordzaak van het meisje van Teteringen niet dood, maar springlevend. Er zijn nog altijd mensen, ook na ruim drie decennia, die hier meer van weten. Als zij gaan praten kunnen zij vertellen wat er is gebeurd. Theo is er van overtuigd dat de sleutel tot de oplossing van dit moordmysterie ligt daar waar het meisje is gevonden: in het Cadettenkamp. Deze plaats is tamelijk onbekend en ligt nogal geïsoleerd. De daders moeten de plaats hebben gekend.

Het ging om een gekleurd meisje. Logisch dat Theo daar rekening mee hield. In Teteringen woonden uitsluitend blanke mensen. Er was het kindertehuis Maria Rabboni, waar indertijd zowel witte als donkere kinderen woonden. De politie heeft daar geen onderzoek verricht. Zij volgden een spoor naar Antwerpen. Vlakbij het Cadettenkamp werd op een parkeerplaats een defecte auto achtergelaten. De inzittenden bleken Marokkaanse mannen uit Antwerpen te zijn.  Op grote schaal werd onderzoek verricht in het zuiden van Noord-Brabant en in Antwerpen. Geen enkel ‘roodlichtobject’ werd overgeslagen. Jongedijk ging zelf op onderzoek in Maria Rabboni. Hij ontdekte dat daar een donker meisje had gewoond. Het Surinaamse meisje Gina Vreedzaam. Zij werd prostituee en werd vermoord. Waren er verbanden?

Jongedijk blijft zoeken naar donkere meisjes uit die tijd en in die omgeving. Er ontstaat een lijst. Wie is het meisje van Teteringen? Is het Selma, Shabana, Arona, Soeti, of Bouchra?  Theo hoopt dat het cold caseteam met de nu beschikbare namen en een enkele klassenfoto waarop een onbekend donker meisje staat nader onderzoek verricht en er nu echt werk van gaat maken.

Het is hartverwarmend hoe deze gepensioneerde journalist echt alles in het werk stelt om de identiteit van dit vermoorde meisje te vinden.

Theo Jongedijk – Dagboek van een moordzaak. ISBN 978-90-831112-8-5, 171 pagina’s, € 20,00. Breda: Woordmagie 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Misdaad, Non Fictie. Bookmark de permalink.