Dansen op de rivier

Helende verbinding

Over de helende kracht van kennisoverdracht en de liefde.

Wanneer de in Groningen getogen Laura summa cum lauda afstudeert met haar scriptie over de Faust werkt ze samen met professor Lauerhorn aan een boek. Op zijn advies vertrekt ze naar Duitsland voor een Europees onderzoek: Hoe beïnvloedt de literatuur het zelfbeeld van de vrouw? Om afstand te nemen van het wetenschappelijke denken en in contact te komen met haar gevoelswereld reist ze af naar Peru. Tijdens haar rondreis ontmoet ze Muraika, een Peruaanse vrouw met helende spirituele krachten. We volgen de levens van beide vrouwen en dat van anderen. De interactie tussen de vrouwen en die met hun omgeving legt de essentie van hun kernwaarden bloot.

Auteur

Marijke Buursink (1954), woonachtig in Zuidwolde (Groningen), studeerde na haar Gymnasium B als Germanist af op de Faust van Goethe. Ze studeerde filosofie, Nederlands en – met een beurs – literaire receptietheorie in Konstanz. Van 1980 tot 1998 was zij docente Duits en Nederlands aan de Vrije School in Groningen. Daarnaast vertaalde zij werk van onder andere Rudolf Steiner. In 1998 gooide zij beroepsmatig het roer om en werd zij uitvaartverzorgster. In 2006 startte zij een uitvaartonderneming, die zij combineerde met een praktijk voor rouw- en verliesverwerking. Marijke is moeder van drie zoons en heeft vijf kleinkinderen.

Het verhaal begint met de ontmoeting tussen Laura en Muraika. In een intuïtieve schrijfstijl schetst Buursink de belevingswereld van beide vrouwen waarin de zoektocht naar kennis en verbinding leidend zijn.

Laura had een hekel aan Engels. Het was een taal die opende en tegelijk sloot. Nu was het een brug tussen haar en deze vrouw. Omdat ze allebei de tijd nodig hadden iets te zeggen, keken ze elkaar veel aan. En giechelden.

Mijn persoonlijke mening: Ondanks de prachtige overpeinzingen komt het verhaal door het gemis aan chronologie onnodig complex over. Heden en verleden wisselen elkaar af. Het verschuivende perspectief binnen de hoofdstukken wekt soms verwarring.

De bio van Marijke Buursink lezend is er een parallel tussen haar levensloop en het verhaal. Net als Faust dompelt Laura zich onder in het échte leven om zichzelf te vinden.

Faust had ook geen ijkpunt gehad. Daarom had hij de wetenschap vaarwel gezegd en zich aan een andere vorm van bewustzijn overgegeven: aan de magie. Voor hem was dat een duivels dilemma. Maar voor Laura was magie dát wat de wetenschap nog niet weet. Faust was uiteindelijk uit zijn ivoren toren van de wetenschap gestapt en had zijn leven geleefd. Met alle vergissingen die daarbij horen.

Ik moest het verhaal als het ware bij elkaar puzzelen; er ontbreken stukjes en er blijven stukjes over. De hoofdstukken over de levens van sterke vrouwen door de eeuwen heen zijn een interessante toevoeging, maar ik mis de samenhang en meerwaarde.

Al met al is dit spirituele verhaal een aanrader voor lezers met een voorliefde voor filosofische levensvragen. Het zet aan tot nadenken over het doel van ons leven.

Marijke Buursink – Dansen op de rivier. ISBN 978-94-9173-790-9, 280 pagina’s, € 22,95. Groningen: Uitgeverij Nobelman 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Spiritualiteit. Bookmark de permalink.