Violeta

Honderd jaar Chileense geschiedenis

De turbulente historie van een trotse en moedige familie.

Hoofdpersoon Violeta wordt geboren tijdens de Spaanse Griep epidemie in 1920. Ze sterft in 2020 tijdens de corona-epidemie. Als ze voelt dat haar dagen zijn geteld, schrijft ze brieven aan haar kleinzoon Camilo, waarin ze verhaalt over haar leven en hun gezamenlijke familiegeschiedenis. Allende beschrijft honderd jaar uit het leven van een Latijns-Amerikaanse vrouw. Het verhaal speelt zich deels af in Chileens Patagonië.

Auteur

Isabel Allende (1942) is een Chileense schrijfster. Als diplomatendochter reisde ze de hele wereld rond. Na de militaire staatsgreep in 1973 in Chili, waarbij haar oom, president Salvador Allende, werd vermoord, vestigde zij zich in Venezuela. Isabel Allende is een wereldberoemde schrijfster van talloze boeken, waaronder grote liefdesromans en historische romans. Zij is de eerste (en misschien nog steeds de enige) Latijns-Amerikaanse vrouw die een publiek van honderden miljoenen lezers en lezeressen heeft weten te bereiken en heeft laten kennismaken met de Zuid-Amerikaanse werkelijkheid, dat immense continent met zijn grote maatschappelijke tegenstellingen en overvloedige natuur. Al haar boeken zijn in het Nederlands vertaald.

Violeta groeit in beginsel op in een welvarende familie. Door haar vaders hoge positie heeft hij voorkennis van het verloop van de Spaanse Griep. Hij neemt drastische maatregelen, slaat een grote hoeveelheid voedsel in en isoleert het gezin van de buitenwereld. De gevolgen van de uitbraak van de Spaanse Griep die vertraagd Chili teistert, heeft overeenkomsten met de effecten van de coronapandemie. Het tekort aan mondkapjes, de angst en paniek onder de bevolking, een toename van de werkeloosheid, het gebruik van medicijnen waarvan de werkzaamheid niet is bewezen, zijn beangstigend realistisch beschreven.

Met een wereldvreemde moeder, een afstandelijke vader en oudere broers, is Violeta tot haar vijfde jaar afhankelijk van de zorg van haar moeders zussen: Pia en Pilar. Ze zien het meisje als een babypop. Violeta wordt gevoerd en slaapt nog in een wieg. Wanneer het meisje woedeaanvallen krijgt, huurt haar vader de Ierse privélerares Josephine Tayler in.

Miss Tayler brengt Violeta, naast lezen en schrijven, de fundamentele maatschappelijke waarden en normen bij.

De nieuwe gouvernante stelde al snel een dagindeling voor me op, en begon ermee me bepaalde basisregels in te prenten nadat ze mijn ouder een studieprogramma had voorgelegd dat gymnastiek in de buitenlucht, muziekles, wetenschap en kunst omvatte.

Wanneer Violeta’s vader een desastreuze beslissing neemt, raakt de familie aan lager wal en trekt Violeta samen met haar moeder en tantes in bij verre familie in Patagonië waar het leven verre van luxe is.

Violeta del Valle ontwikkelt zich tot een vrije vrouw die voor zichzelf opkomt. Ze helpt vrouwen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld, vertelt hoe de Spaanse Griep en de Grote Depressie van de Verenigde Staten haar land, haar familiebedrijf en het lot van haar hele familie heeft beïnvloed. Ze heeft de Tweede Wereldoorlog, de Cubaanse revolutie en de militaire staatsgreep en dictatuur in Chili meegemaakt. Deze laatste historische gebeurtenis heeft een grote impact op Violeta’s leven en is een terugkerend thema in de romans van Allende.

De staatsgreep was georganiseerd als een oorlogsstrategie. De gewapende machten en de politie kwamen op een vroege dinsdagochtend in het voorjaar in opstand, en halverwege de dag hadden ze het presidentiële paleis gebombardeerd, was de president dood en het land onder militair bevel.

Het verhaal is subliem geschreven, maar mist met vlagen een emotionele lading.

Een boeiende roman.

Isabel AllendeVioleta. Vertaald uit het Spaans (Violeta) door Rikkie Degenaar. ISBN: 978-902-84-5-193-3, 384 pagina’s, € 24,99. Amsterdam: Wereldbibliotheek 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Geschiedenis, Latijns Amerika. Bookmark de permalink.