Rijngoud

Op zoek naar wraak

Spreken op de rand van de dood.

Als op de autosnelweg met grote snelheid een militaire ambulance nadert, gaan automobilisten over het algemeen vol begrip en mededogen opzij om plaats te maken voor het onbekende slachtoffer dat met spoed medische zorg behoeft. Dat was ook het geval op 21 januari 2019, op de weg naar Bern. Er was echter één auto die als een kleefpleister achter de ziekenauto bleef hangen. De bestuurder van die auto heette Jonas Keller. Hij wist dat de gewonde – zo lang hij nog zou leven tenminste – luisterde naar de naam Ivica Petrovic. De man was een Kroatische huurmoordenaar. Veertien jaar geleden had hij Jonas’ ouders, zijn broers en zijn zusje vermoord. Waarom? Wie gaf hem de opdracht daartoe? Jonas wil de waarheid horen, de huurmoordenaar spreken voor deze voorgoed de ogen sluit. En dat lukt.

De Kroaat vertelt Jonas dat hij op zoek zal moeten gaan naar de ‘Zwarte Weduwe’ in Koblenz om de waarheid boven tafel te krijgen. Het ging allemaal om het Rijngoud. Wat dat is? Meer details kan hij niet geven. Want hij sterft met als laatste woorden ‘Ik zie je in de hel’.

Jonas en zijn vriendin Emma besluiten samen de zoektocht te ondernemen. Maar zelfs  veertien jaar na de moorden zorgt het geheim nog voor gruwelijke momenten. Het stel komt tijdens de zoektocht in Koblenz aan de Rijn terecht en roept daar de hulp in van een privédetective. Want de oplossing ligt in daar niet bepaald op een schoteltje op ze te wachten. Integendeel, Emma valt in handen van nietsontziende moordenaars en het is maar zeer de vraag of die haar leven zullen sparen. Zelfs de privédetective komt bijna om het leven. Wie is de opdrachtgever die aan de touwtjes trekt bij al deze gruwelijke zaken? En wat is dat Rijngoud waarom alles draait? Krijgt Jonas Emma nog ongeschonden vrij? Jonas wordt geconfronteerd met een goed bewaard familiegeheim, dat hem duidelijk maakt waarom de moorden zo lang geleden gepleegd werden. Maar niets is deze wreedheid waard. Hij wil wraak nemen voor de ellende waarmee hij sindsdien heeft moeten verder leven.

Auteur

Dirk Debeys (1964) is partner bij reclamebureau Mortierbrigade in Brussel. Hij debuteerde in 2021 met de thriller Sneeuwrood. Het succes van zijn eersteling inspireerde hem zich ook aan een tweede misdaadroman te zetten. Dat werd Rijngoud.

Deze misdaadroman is niet subtiel. Hij moet het hebben van een zekere ‘stoerheid’, een genre dat specifieke, maar lang niet alle lezers zal aanspreken. Bepaald geen psychologische uitweidingen, amper diepgang, weinig details, vlot geschreven, maar wel een beetje ‘grote stappen, gauw thuis’.

Iets meer inlevingsvermogen, meer oog voor detail, zou Debeys volgende thrillers goed doen. Want het is duidelijk dat de auteur de smaak van het schrijven te pakken heeft. We kunnen meer van hem verwachten.

Dirk Debeys – Rijngoud. ISBN 978-94-6401-755-7. 293 pagina’s, €22,-. Kalmthout: Pelckmans Uitgevers 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.