Portland

Alles voor je kind

Undercoveragent Erik Schoeman.

Het werk van undercoveragent Erik Schoeman is levensgevaarlijk, zeker als hij samenwerkt met de Italiaanse familie Natoli. Als er twee leden van deze maffiafamilie bij een mislukte drugsdeal worden doodgeschoten beschouwt men Erik als verantwoordelijke. Erik is gelukkig getrouwd met Debbie. Grote zorgen hebben ze over hun dochtertje Sanne. Haar zeldzame ziekte kan slechts genezen worden in een ziekenhuis in Portland in de USA, maar dat kost een vermogen. Hoe komen ze aan het geld?

Auteur

Ramon van Huffelen (1974) is eigenaar van een import- en groothandelsbedrijf. Schrijven is zijn hobby. Hij schreef meerdere winnende verhalen. ‘Portland’ is zijn debuutroman.

De thriller begint met een heftige scene. Bij een cokedeal tussen Italianen en Colombianen worden twee Italianen vermoord. Undercover Erik had connecties aangeknoopt met de Italianen. Dit ging vooraf aan deze schietpartij. De schrijver goochelt nogal met de volgorde. Dat is wel verwarrend. De verschillende stadia die Erik moet doorlopen om uiteindelijk met de Natoli’s te gaan samenwerken worden in een niet-chronologische volgorde verteld. In een groot deelt van het verhaal wordt het gezin bedreigd door de Italiaan Gio. Hij mishandelt Erik en eist zijn geld. Het gezin krijgt bescherming en verhuist naar een schuiladres.

Erik werkt bij de dienst Werken Onder Dekmantel, WOD. Hij is dus undercoveragent. Als hij een undercoveractie afbreekt omdat hij bepaalde collega’s niet vertrouwt, wordt hij verhoord door de Rijksrecherche. Wat ze van hem willen blijft onduidelijk. Op zijn werk kan hij slecht opschieten met zijn chef. Wat proces de problemen zijn blijft onduidelijk. Ook hier is verhaal niet zo helder.

In gecursiveerde stukken wordt het verhaal beschreven van Eriks dochter Sanne. Bij haar geboorte doet hij een belofte. Hij fluisterde in haar oor dat hij er altijd voor haar zou zijn en haar eeuwig zou beschermen, zolang hij leefde.  Ze hoefde nergens bang voor te zijn. Nooit. In de loop van de tijd blijkt dat ze een erfelijke stofwisselingszieke heeft die het gezichtsvermogen aantast en leidt tot een vroeg overlijden. Erik neemt contact op met de kliniek in Portland. Ze reizen erheen en vernemen dat genezing mogelijk is, maar de kosten bedragen 15 miljoen dollar.

Gelukt het Erik het bedrag van 15 miljoen bij elkaar te krijgen en gelukt het hem uit handen te blijven van Gio?

Een spannende maar soms verwarrende thriller.

Ramon van HuffelenPortland. ISBN 978-94-93266-86-5, 399 pagina’s, € 20,99. Hoorn: Godijn Publishing 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.