Volbloed

Suspense in 4 misdaadverhalen

Zonder en met Van In (en Versavel).

Victor, een geslaagd zakenman, staat op het punt om zijn bedrijf voor veel geld te verkopen. Maar eerst vertrekt hij naar een eenzaam chalet in de Ardennen om daar samen met zijn vrouw Eva in alle rust hun huwelijksjubileum te vieren. Maar Eva zou graag weer wat spanning in hun huwelijk willen brengen en huurt daarvoor een aantal stoere jongens in. Het plan loopt volkomen uit de hand en eindigt in een horrorverhaal, waarin de echtelieden keihard voor hun leven moeten vechten. Grof wild is het eerste van vier nooit eerder gebundelde misdaadverhalen van Pieter Aspe.

Auteur

Pieter Aspe, pseudoniem van Pierre Aspeslag (1953-2021) was de meest gelezen en meest verkochte misdaadauteur van Vlaanderen. In veel van zijn boeken is de eigenzinnige speurder Pieter Van In de hoofdpersoon. Een aantal van die boeken werd bewerkt voor een succesrijke televisiereeks. Vlak voor zijn overlijden voltooide hij Van In. Episode 5.

In het tweede verhaal De Japanse tuin worden in Hasselt de zwangere hoofdinspecteur Lies Rutten en haar steun en toeverlaat Rudi Nelissen geconfronteerd met een verdronken man en daarbij blijft het niet. Het slachtoffer blijkt een lidmaatschapskaart van de plaatselijke bibliotheek op zak te hebben. Een bezoekje aan die bibliotheek leidt na langdurig en grondig onderzoek tot het stukje bij beetje blootleggen van een enorm corruptienetwerk van zichzelf verrijkende politici.

Kat en muis is een heerlijk horrorverhaal waarin de meedogenloze roddeljournaliste Lidewij Franco een koekje van eigen deeg krijgt gepresenteerd, als ze wordt geconfronteerd met haar enige zwakke plek, de kat Machiavelli. Deze blijkt verdwenen te zijn. Tijdens haar zoektocht krijgt ze in een pakje een konijnenachterbout in pruimensaus toegestuurd. Of is het haar kat?* Het verhaal gaat in sneltreinvaart naar een goed verzonnen einde.

In De laatste rit moeten Van In en Versavel, vermomd als journalist, een bedreigde Vlaamse toprenner in de Tour de France beschermen. Ze worden daarbij ondersteund door een knappe blonde agente, die hen als chauffeur vergezelt. Hannelore is niet blij: Ze drukte de del de hand. Hun blikken kruisten elkaar gedurende een halve seconde. Als degens voor een duel. In dit vlot geschreven spannende verhaal wordt nog even een snier aan den Ollanders uitgedeeld. De gastvrouw, een Nederlandse die al meer dan twintig jaar in Frankrijk woonde, begroette haar met een hartelijkheid die je niet zo van Nederlanders gewoon bent. Ze vroeg onmiddellijk wat Hannelore wilde drinken. Ze had witte en rode wijn, water en cola. Geen melk.

Vier spannende verhalen, doorspekt met kostelijke humor. Helemaal Aspe.

Pieter Aspe – Volbloed. Suspense in 4 misdaadverhalen. ISBN 978-90-223-3932-9, 331 pagina’s, € 24,99. Brugge: Aspe 2022.

*Kat en konijn smaken min of meer hetzelfde. Volgens sommigen is kat het lekkerste. Op Malta worden nogal eens zwerfkatten als konijn opgediend.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Korte verhalen. Bookmark de permalink.