De samaritaan

Iemand die anderen wil helpen is niet altijd een goed mens

Corona kruipt tussen de pagina’s van deze misdaadroman.

Ze waren het niet van plan, Rolf en Cilla Börjlind, het schrijversduo dat al jaren succesvol boeken schrijft rond de rechercheurs Olivia Rönning en Tom Stilton: in hún nieuwe thriller zou Covid níet voor extra ademnood zorgen. Maar het kon niet uitblijven. Als de wereldbevolking zucht en steunt en in groepsquarantaine gaat heeft dat invloed op de samenleving, dus ook op het crimineel gedrag van de mensen die zich misdragen én op degenen die hun gedrag gaarne in thrillers beschrijven.

De recherche vergadert via zoom als dat enigszins mogelijk is. Men rukt slechts in noodgevallen uit. Zo’n noodgeval is daar als rechercheur Olivia Rönning wordt vermist. Eigen volk, dus groot alarm. Waar is Rönning gebleven, waarom neemt ze haar telefoon niet op, waarom meldt ze zich niet normaal en misleidt ze haar vriend over weekeindwerk? Haar vaste collega Tom Stilton had zichzelf onder quarantaine geplaatst in de Stockholm-archipel, maar nu zijn partner verdwenen is heft hij die eenzaamheid op. Samen met Rechercheur Lisa Hedquist gaat hij op zoek naar Olivia. Het spoor leidt naar een afgelegen vakantiehuisje. Als ze twee collega’s uit die contreien vooruit sturen om poolshoogte te nemen ontdekken die dat het huisje in lichterlaaie staat. De brandweer ontdekt na het bluswerk het lijk van een verkoolde vrouw.

De gepensioneerde Mette Olsöter, voor haar vertrek de leidinggevende van Olivia, is niet op haar lauweren gaan rusten. Ze is benoemd tot nationale veiligheidscoördinator rondom de levering van het anti-Covid vaccin. Maar, net als overal, zijn er ook in Zweden fanatieke anti-vaxers en die doen er alles aan om dit werk te saboteren. Die lieden vermoeden complotten en samenzweringen.

Auteurs

Cilla (1961) en Rolf Börjlind (1943) zijn de meest geliefde scenarioschrijvers van Zweden. Zij schreven samen crimi-series en scenario’s voor in totaal 44 bioscoopfilms waaronder 24 Martin Beck-films. De serie over Olivia Rönning en Tom Stilton verschijnt in dertig landen. Dit boek is deel zeven uit de reeks, die begon met Springvloed in 2012. Voorgaande delen brachten het tot een verkoopcijfer van 250.000 in Nederland en Vlaanderen.

Corona wel of niet, duidelijk is dat het duo de blik op de maatschappij gericht houdt en niet schroomt kritische kanttekeningen te maken via de figuren die optreden in hun boeken. Dat maakt hun boeken levensecht, ondanks dat de dood er een criminele rol speelt. Spannend geschreven, mooi van taal en levendig van dialoog.

Op naar de volgende Cilla en Rolf, zulke thrillers smaken naar meer.

Cilla en Rolf Börjlind – De samaritaan. Vertaald uit het Zweeds (Den barmhärtige samariten) door Corry van Bree. ISBN 9-789-4005-1149-1, 335 pagina’s, Amsterdam: A.W. Bruna 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.