Viva la Frida!

Life and art of Frida Kahlo

Hoeveel kan je nog over Frida willen weten?

Badmatten, tasjes, vaasjes en posters: Aan Frida’s beeltenis geen gebrek in ons straatbeeld. Er zijn al tientallen boeken verschenen over het leven van Frida Kahlo. Onlangs nog de tentoonstelling over haar in het Drents Museum (de reden dat dit boek uitkwam!), en in het Cobramuseum. Hoeveel kan je nog over Frida willen weten?

Dit boek verleidt tot dat willen weten.

Leven

Het boek vertelt je gedetailleerd over het getroebleerde leven van Frida dat begint in 1907, als dochter van een niet onverdienstelijke fotograaf (zijn werken worden nu nog in Mexico verkocht). Haar jeugd en leven wordt levendig beschreven, gelardeerd met vele foto’s en tijdspaden van haar life events.

De polio die ze kreeg en ervoor zorgde dat ze haar leven lang een niet goed volgroeid been had, wat ze maskeerde met haar rokken. Het ongeluk op haar achttiende waar ze nooit geheel van zou herstellen. Haar medische klachten, intense chronische pijn en haar lichamelijke beperkingen. Hoe ze haar leven droeg, verdroeg, soms ook niét kon verdragen.

Haar turbulente huwelijk met Diego Rivera en het liefdesleven wat ze er beiden naast hun huwelijk op nahielden. Hoe vrijgevochten, vooruitstrevend, maar ook hartverscheurend hun relatie was, komt ook aan bod.

De vele ‘zelven’ die ze creëerde en verfraaide. Hoe ze kleur gaf aan haar wanhoop. Haar (gekozen?) dood in 1954 en hoe ze tot de jaren ’80 nog in de schaduw van Diego Rivera stond.

Hervonden collectie

Er is een hele collectie van haar spullen hervonden in 2004. Persoonlijke bezittingen (medicatie, orthopedische hulpmiddelen, kleding, juwelen, accessoires) waren na haar dood weggesloten en zo veiliggesteld. Deze items vind je ook in het boek terug. Haar nagellak, haar medicatieflesjes. Een fles parfum die ze, hervuld met tequila, bij zich had gedragen. Je mag het zien. Het voelde voor mij intiem haar nagellakjes en pijnstillers, haar naaidoosje met garentjes en haar beschilderde corsetten te zien.

We zien haar door de ogen van Nickolas Muray, één van haar geliefden. Al die kleurrijke foto’s met fleurige haardracht en prachtige kledij die we kennen van tijdschriften en posters blijken zijn werk.

Essays

Aan het boek zijn ‘Catalogi’ toegevoegd over haar kunst, mode, en muziek. Het zijn essays die zich laten lezen als TED-talks. De raakvlakken en parallellen die er tijdens haar leven al te vinden zijn, met wie zij zich verbonden voelde en door wie ze geïnspireerd raakte in haar werk. En of het nou haar kleding, haar sieraden, haar geliefden, haar corsetten of haar huis is; het gaat voor je ogen léven door de prachtige foto’s en aansprekende schrijfstijl.

The influenced versus de influencer die ze zelf was

Verderop in het boek aandacht voor de invloed die ze zelf heeft gehad op anderen, de talloze beelden en performances die laten zien hoe ze sindsdien alom aanwezig is. Dit boek gaat verder dan haar leven alleen. Tot slot legde Suzanne Hertogs in collages de Fridamania vast in stoffen, snuisterijen, postzegels en boekomslagen en maakt het beeld daarmee compleet.

Auteur

Annemiek Rens (Breda, 1985), kunsthistoricus, en werkt als hoofdconservator en conservator Kunst 1885-1935 bij het Drents Museum in Assen.

Ze heeft de eindredactie gevoerd over de vele essays in dit boek. Ze heeft gewerkt in een (internationaal) team van (gast-)conservatoren, jong en oud, die je enthousiast vertellen over diverse aspecten van haar werk en haar leven. De ambitie was een boek te maken dat zich zou onderscheiden van reeds bestaande publicaties, zowel inhoudelijk als in het ontwerp.

Nou, dat is gelukt.

Een speciaal compliment voor de vormgever van dit boek is écht op z’n plaats: Suzanne Hertogs, vormgever van bureau Ontwerphaven. Ze heeft het vertrouwen gekregen van de opdrachtgever om een waanzinnig boekontwerp te maken. En ze heeft als art director aan werkelijk alles gedacht.

De typografie is gepast rustig in de lopende tekst, maar fontkeuzes elders in het boek zijn aangenaam bijzonder. Ze heeft de vrijheid gekregen om daadwerkelijk tóe te voegen aan het boek. De laag-over-laag portretten, de collages, de ‘Frida-pictogrammen’, het zijn al die details die dit boek bijzonder maken. De composities, de verlopende paginaranden, de beeldafwerking, uitsnede van illustraties: in alles zit plezier, kunde en meerwaarde. Echt, hulde.

Een geweldig boek.

Annemiek RensViva la Frida! Life and art of Frida Kahlo. Nederlandse editie, ISBN 978-94-625-8458-7, 216 pagina’s, € 29,95. Zwolle: WBOOKS 2021 (inmiddels derde druk).

Dit boek verscheen bij de gelijknamige tentoonstelling in het Drents Museum en kan tevens uitstekend dienen voor verdere verdieping in de materie voor kijkers naar de thans uitgezonden zesdelige televisieserie Krabbé zoekt Kahlo’.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Kunst. Bookmark de permalink.