Doelwit Åland

Expansiedrift van Rusland

Een Jacob Noordland thriller.

De proloog van de thriller speelt af in de jaren tachtig in Leningrad. Kolonel Igor Petrov van de KGB vertelt zijn zoon Boris dat het Finse eiland Åland tot 1917 bij Rusland hoorde. Er is nu een plan opgesteld het eiland weer bij Rusland te voegen. Boris moet de actie gaan voorbereiden. De voorbereidingen moeten zorgvuldig worden uitgevoerd en daarom gaan ze jaren duren. Boris gaat naar het eiland om zijn opdracht uit te voeren.

Auteur

Jaap Jonker (1956) heeft gewerkt als stuurman bij de koopvaardij en de Koninklijke Marine. Daarna werkte hij bij een Nederlands defensiebedrijf. Doelwit Åland is zijn debuutroman. Het is het eerste boek van de geplande Åland-trilogie. Jonker heeft al jaren een huis op het Finse eiland Åland. Zijn thriller is geïnspireerd op de grote stroomstoring die Åland in de nacht van 1 op 2 januari 2019 trof.

Het eigenlijke verhaal speelt in 2018 op Åland. Boris Petrov woont er al dertig jaar en is helemaal ingeburgerd. Hij heeft ook een Finse vriendin. Zijn voorbereidingen voor een Russische actie zijn voltooid. Hij heeft een groep van acht mensen gevormd. Ze treffen de laatste voorbereidingen. In de transformatiestations van het eiland veroorzaken ze stroomstoringen. Niemand op het eiland begrijpt wat er aan de hand is, want er wordt niets kapot gemaakt.

De Nederlander Jacob Noordland en zijn vrouw Kerstin bezoeken het eiland voor een vakantie. Jacob is hoofdinspecteur bij de politie. Hij is bevriend met de Finse hoofdinspecteur Eeva Loitonen. Ze hebben ooit samengewerkt. Eeva, die het onderzoek leidt naar de stroomstoringen, vraagt Jacob om daaraan mee te doen. Kerstin, Jacons vrouw, is zeer verontwaardigd over deze verstoring van hun vakantie.

Wat is er toch gaande op het eiland? Waar zijn de Russen mee bezig? Mede door de waardevolle hulp van Jacob komen de Finse speurders voortdurend meer te weten. Het verhaal wordt steeds spannender. Wat kunnen ze tegen de Russen doen? De afloop is spectaculair.

Een originele en zeer spannende thriller. Het verhaal heeft raakvlakken met de annexatie van de Krim en de huidige oorlog in Oekraïne.

Jaap Jonker – Doelwit Åland. ISBN 978-94-931-9251-5, 240 pagina’s, € 19. Leidschendam: Uitgeverij LetterRijn 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.