Soms sneeuwt het in april

Verzwegen verleden

Wie was mijn vader?

De roman kent twee hoofdpersonen: Katharina en haar moeder Helena. Er zijn verschillende tijdlagen die goed worden aangegeven. In 1956 is Katharina een meisje van 10 jaar. Haar ouders bekommeren zich nauwelijks om hun dochter. De meeste aandacht en liefde krijgt Katharina van haar inwonende oma. Het gebrek aan aandacht blijkt het duidelijkst als er geen aandacht wordt besteed aan haar verjaardag.

Op school heeft Katharina het moeilijk, ze wordt gepest. Ze heeft slechts één vriendin, maar op een bepaald moment mag die niet meer met haar spelen. Later komt ze erachter wat de oorzaak was. In de volgende periode die zich afspeelt in 1965 zit ze op de toneelschool en leert ze Peter kennen met wie ze trouwt. De laatste periode is die in 1985. Met Peter gaat ze naar Texel. Ze is in verwachting, maar haar huwelijk is zorgelijk. Ondertussen is ze achter het geheim van haar moeder gekomen. Ze wil het opbiechten aan Peter en ze wil op onderzoek.

Auteur

Janneke Siebelink (1974) is de dochter van Jan Siebelink. Na haar studie aan de Frederik Muller Academie werkte ze voor verschillende uitgeverijen en schreef ze familiegeschiedenissen in opdracht. In het online Lees magazine van Bol.com probeert ze de lezer te inspireren. In 2019 begon ze aan haar eerste roman Soms sneeuwt het in april. In een interview zegt ze nadrukkelijk dat haar beroemde vader zich niet heeft bemoeid met haar schrijfproces.

Het verhaal van Katharina’s moeder Helena is een aparte verhaallijn die begint in 1944. Dit is verreweg het boeiendste gedeelte. Zij werkt in een huis waar Duitse officieren werden ontvangen. Ze luisterde daar goed naar de gesprekken en gaf nuttige informatie door aan het verzet. Toen haar situatie gevaarlijk werd vertrok ze naar Texel waar ze ging wonen op een boerderij. Ze had er een mooie tijd: goed eten, aardige mensen en paardrijden en ze ontmoette er de liefde van haar leven. Als het te onrustig wordt gaat ze weer terug naar Amsterdam. Ze moet haar geliefde achterlaten. In het vervolg wordt de Georgische opstand op Texel beschreven. Georgiërs, Duitse krijgsgevangenen, kwamen daar in opstand tegen de Duitse soldaten. Een wrede, bloedige strijd.

Dit boek is vooral een psychologische roman. Beide vrouwen worden heel goed beschreven. Als lezer kunnen we alles goed meebeleven. De schrijfster laat zien dat ze een goed inlevingsvermogen heeft. Jammer dat Helena als moeder minder goed uit de verf komt. De omgang van oma en kleindochter is echter ontroerend beschreven.  

Een veelbelovend debuut.

Janneke Siebelink – Soms sneeuwt het in april. ISBN 978-90-263-5516-5, 320 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: Ambo│Anthos 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Tweede Wereldoorlog. Bookmark de permalink.