Oesterparel

Het geheime verhaal van de parel

Koester alles wat glans behoeft.

Juweliersdochter Robijn de Vries wordt op de ochtend van vier juni uit bed gebeld door de politie. Die vraagt haar of ze Benjamin van Vlaanderen kent. Haar nummer stond in zijn telefoon onder de noemer In Case of Emergency. Bellen in geval van nood. En de nood is hoog. Benjamin is aangereden in Amsterdam, hij is naar het VU-ziekenhuis vervoerd met ernstig hersenletsel. Zou zij daarheen kunnen komen? Zijn ouders zijn ook onderweg. Robijn belooft ‘t. Ze belt eerst haar vader – die haar in zijn eentje heeft opgevoed – en vertrekt naar het ziekenhuis, malend, overstuur: Benjamin! Uitgerekend Benjamin met zijn spirituele geest heeft ernstig hersenletsel?! Ze heeft hun relatie, die drie jaar duurde, op Koningsdag beëindigd, maar dat weet nog niemand. Ook Benjamins ouders niet. En het is nu niet de tijd, vindt zij, om dat te gaan rondvertellen.

In het ziekenhuis worden Benjamins ouders Hannah en Boeke, en Robijn, door de arts op de hoogte gesteld van de ernst van de situatie. De kans op herstel van Benjamins cognitieve functies is helaas nihil. Als hij overleeft, vrij vertaald, dan is dat slechts als plant. Het gruwelijke nieuws dringt langzaam door, de Benjamin die daar ligt, is hun briljante avontuurlijke zoon niet meer. Die is in wezen al overleden. Hannah en Boeke besluiten dan ook hun zoon in vrede te laten gaan en met Robijn samen nemen zij afscheid. Robijn gaat na de begrafenisplechtigheid naar het huis van haar vader in Leeuwarden. Maar kort daarvoor krijgt ze iets te horen dat haar leven opnieuw op zijn kop zet. Eén op de 15.000 oesters krijgt een parel. Parels zijn bij uitstek geschikt om bij een begrafenis te dragen. En nu lijkt het erop dat Benjamin haar een oesterparel heeft geschonken.

Auteur

Marijke Rolf (1975) studeerde Algemene Letteren aan de VU in Amsterdam. Zij groeide op in Leeuwarden, vertrok naar Amsterdam en keerde in 2008 naar haar geboorteplaats terug. Rolf volgde modules aan de schrijversvakschool en heeft een eigen tekstbureau Storystrikes.

De oesterparel speelt een hoofdrol in het verloop van dit verhaal. Het zou jammer zijn daar in deze recensie al te veel over uit te weiden.

Deze novelle is mooi geschreven en teer van toon. Door de manier waarop Rolf zich inleeft in al haar verhaalfiguren zou ik ‘Empathie’ tot hoofdpersoon willen benoemen. Knap gedaan.

Ik ben benieuwd of er na dit debuut meer van Rolf zal verschijnen. Ik heb de indruk dat de  novelle wel eens haar sterkste vorm zou kunnen zijn.

Marijke Rolf – Oesterparel. ISBN 9-789-463-6543-26. 112 pagina’s, € 16,50. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Novelle. Bookmark de permalink.