Icarus

Hoogmoed komt voor de val

Op de vlucht voor de Russen.

Wat moet je aanvangen met een thriller van 674 pagina’s, terwijl het boek in het geheel niet lijkt op een thriller.  Het thrillerelement komt best tot uiting in de belangrijkste verhaallijn: het verhaal van de bergbeklimmers die steeds hoger willen. Na het beklimmen van de hoogste bergen willen ze de ruimte in en dat dwingen ze af door middel van  een vliegtuigkaping. Bij terugkeer op de aarde landen ze in Japan in plaats van Rusland. In de rest van het boek zijn ze op de vlucht voor de Russen, tot in Alaska toe. Naast deze spannende verhaallijn zit dit boek volgepropt met niet ter zake doende wetenswaardigheden en bijzaken, waarvan het vergaren de auteur vele maanden gekost moet hebben. Zo lijkt het lezen van deze ‘thriller ’soms meer op studeren. Vaak zijn de onderwerpen interessant, maar de lezer die had gekozen voor een spannende thriller moet zich nu heen worstelen door verslagen van wetenschappelijke experimenten en historische of toekomstige rampen.

Auteur

Herbert de Paepe (1969) is een gevestigde thrillerauteur. Na vijf boeken in co-auteurschap, waarvan de epische ‘Swatwater’-trilogie werd genomineerd voor de Diamanten Kogel en de Gouden Strop, gaat hij solo. Het volledig met pen en papier geschreven Icarus is met zijn 674 pagina’s is volgens de uitgever waarschijnlijk de dikste Vlaamse thriller ooit.

Wat zou het gaaf geweest zijn als de schrijver zich had beperkt tot het verhaal van Aaron Engels. In de proloog van het boek is Aaron met zijn Russische metgezel Sergej Zjoeganov bezig met de beklimming van de K2, een berg van 8350 meter in Pakistan, een spannende onderneming. Nog veel spannender is de vliegtuigkaping. De daaropvolgende ruimtereis is subliem beschreven: spannend en heel interessant. Met de Sojoez ruimtecapsule gaan ze naar het International Space Station. Het leven in de ISS wordt gedetailleerd beschreven. Er is ook sprake van een ruimtewandeling en zelfs seks. Na de landing in Japan die hen uit de handen van de Russen  houdt volgt de lange vlucht van Aaron die hem uiteindelijk in Alaska brengt. Ook daar wordt hij nog gezocht door de Russen, maar ook door anderen.

Het is heel vermakelijk is om te zien dat de Russen alles doen om de kaping en de ruimtereis van Aaron te verhullen. Ze gaan daar heel ver in. Gelukkig dat een journalist van Al Jazeera het door heeft. Ook de wraakzucht en de wreedheid van de Russen komt duidelijk naar voren. In deze tijd van de oorlog van Rusland en Oekraïne is dat heel herkenbaar. Ook de Russische president komt voor in het verhaal. Zijn naam wordt niet genoemd, maar het gaat duidelijk om Poetin.

Een van de verhalen naast dat van Aaron is het dagboek van professor Ilya Ivanovitsjivanov. In opdracht van de Russische regering onder leiding van Stalin moest de professor chimpansees vangen en kruisen met vrouwen. Ze hopen een soort vechtmachines te fokken. Als dit mislukt moet de professor vluchten voor zijn leven.

Ook in deel twee is er een geleerde die geheime onderzoekingen doet. Zijn verborgen bevindt zich in een verlaten kopermijn. De  permafrost is aan het ontdooien en daardoor kon de professor dieper graven om zijn laboratorium te bouwen. Zijn onderzoekingen tonen aan dat de door de mens veroorzaakte klimaatopwarming weldra ingehaald zal worden door de geotemporale pendel. Er komt een nieuwe ijstijd aan. Interessante informatie maar het heeft niets met de belangrijkste verhaallijn te maken en dat geldt ook voor al die andere nevenverhalen.

Deel twee dat zich in Alaska afspeelt, bevat gelukkig ook een verhaal waarin iets spannends gebeurt. Twee vriendinnen uit België, beiden arts in opleiding, hebben een spannende en soms zelfs gevaarlijke vakantie in Alaska. Ze volgen de Stampede Trail op weg naar de Magic Bus. Het is een zware tocht over slecht begaanbare paden en door wilde rivieren die ze moeten oversteken. Er is zelfs gevaar voor grizzly beren. Als ze de bus bereiken hebben ze een bijzondere ontmoeting. Heel vreemd en voor leken nietszeggend is de omslachtige aanduiding van de hoofdstukken met geografische plaatsbepaling zoals 61º25’57.3”N 142”55’19.1”W.

Waar de schrijver in uitblinkt is de beschrijving van de prachtige landschappen in Alaska. Een voorbeeld: Pas na middernacht valt een aarzelende schemering over Healy, alsof de wereld een paarse zonnebril heeft opgezet. Denali, de hoogste top van Alaska, vangt de laatste zonnestralen en torent vuurrood uit boven het Nationaal Park. Haarscherp haakt de maan in een wolkeloos uitspansel van steeds dieper violet, waarin sterren en planeten verschijnen als sleutelgaten naar een andere wereld.

Icarus is een wonderlijk boek. Het is (te) dik, soms spannend, maar het bevat ook veel zware kost die je moet doorworstelen. Meer studeren dan lezen.

Herbert de Paepe – Icarus. ISBN 978-94-931-1169-1, 674 pagina’s, € 29,95. Gent: Beefcake Publishing 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.