Koningsdag

Prinselijke huisjesmelker

Criminaliteit in Amsterdam-Noord.

Het is nog acht dagen voor Koningsdag in Amsterdam. De nieuwe hoofdofficier van justitie wil geen incidenten. De Amsterdamse politie moet daarvoor zorgen met het plan Operatie Oranje. Hoofdinspecteur Flo Berge heeft echter andere zorgen: ze rolt van het ene misdrijf in het andere: een meisje van 14 dat door vier jongens werd verkracht, een moord, een verdachte brand en zelfs een bomaanslag. De meeste aandacht heeft ze voor de bewoners van zwaar verwaarloosde huizen. Ze belandt in de wereld van vastgoedmakelaars en huisjesmelkers. Alles wijst naar De pandjesprins, neef van de koning, huisjesmelker. De huizen worden niet of heel slecht onderhouden. Voor het laatste is klusjesman Henk verantwoordelijk.

Auteur

Lidewij Martens (1963) studeerde Nederlands en werkte bij grote nationale filmfestivals. Ze vervolgde haar loopbaan bij de televisie waar ze functies bekleede als producer en scenarioschrijver en ze schreef onder andere voor tv-series als Baantjer, Intensive Care en Flikken Maastricht. In 2012 verscheen haar eerste roman Tot je valt over anorexia. Daarna schreef zij de thrillers: Steigereiland en Ondergronds.

Koningsdag verschilt in vele opzichten van de meeste thrillers. In de eerste plaats komt dat door de bijzondere hoofdpersoon Flo . Ze is een kleine vrouw (1.57 m) die altijd een stetson hoed draagt en vergezeld wordt door haar hond Hunter. Haar omgang met de hond wordt heel liefdevol beschreven. Flo woont in een boerderijtje in Oostzaan met haar twee kinderen. Ze heeft zich ook ontfermd over een aapje.

We maken Flo mee in situaties die soms wat vreemd zijn. Zo wonen er ineens wat daklozen in tentjes op haar erf. Een van hen is haar ex-echtgenoot. Als ze hun aanwezigheid zat is laat ze haar collega’s haar erf ontruimen. Zonder meer eigenaardig is de persoon jonkheer Koert van Nispelaer van Nuenen, hoofd van de RVD. Hij klimt in een molenwiek onder invloed van paddo’s. Hoe verzin je het.

Het actuele verhaal speelt in deze tijd na de pandemie. Er zijn ook toespelingen op bestaande personages, zo krijgen we te maken met een falende, vrouwelijke burgemeester. Het duidelijkst is de verwijzing naar de prins: bezitter van veel huizen en van het circuit van Zandvoort.

We hebben hier te maken met een spannende thriller met veel acties. Het boek is prettig leesbaar door de lichte ironische toon. Iets minder intriges zou het verhaal wel wat helderder maken.

Een onderhoudende, actuele thriller.

Lidewij Martens – Koningsdag. ISBN 978-94-027-1093-9, 334 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: HarperCollins 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.