Klein-Brittannië

Hoe macht en mythe het VK verscheuren.

Vergane glorie.

Veel Britten, vooral Engelsen, hebben het hoog in de bol. Ze denken dat ze wat zijn omdat ze inwoners zijn van een voormalige wereldmacht. Dat misplaatst gevoel van eigenwaarde heeft ervoor gezorgd dat ze letterlijk de deur dichtsmeten voor de neus van een tot veel concessies bereid Europa.

Het Verenigd Koninkrijk is een land dat mixed feelings oplevert. De foreigner die er jarenlang verblijft kan proberen Brit met de Britten te worden, going native, of als een kritische observant zich blijven verwonderen. Lia van Bekhoven hoort tot de laatste categorie.

Auteur

Lia van Bekhoven (Oosterhout, 1953) kwam via enkele omzwervingen na haar afstuderen aan de Utrechtse School voor de Journalistiek in Londen terecht, waar zij werkzaam was als correspondent van onder meer de GPD-kranten en de NOS. Ze is met een Brit getrouwd. Voor de BBC en Sky News geeft ze af en toe commentaar op maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Ze schreef ook enkele boeken en is, omdat ‘haar’ land regelmatig in het nieuws is, een graag geziene duider daarvan in de Nederlandse talkshows.

In het eerste hoofdstuk Een Nederlandse Londense geeft de auteur alvast wat achtergrondinformatie, ook over zichzelf. Daarna komt de Britse identiteit aan de beurt, gevolgd door De macht: pers, paleis en politiek. De Brexit (triomf en tragedie) kan natuurlijk niet achterwege blijven.

In The Nations is er aandacht voor de niet-Engelse delen van het Verenigd Koninkrijk, een failed state. Overal is min of meer ongenoegen en met name in Schotland lijkt afscheiding voor velen een reële optie. Klasse speelt nog altijd een rol in Engeland, dat ook wel een Eton-ocratie wordt genoemd. Traditie blijft belangrijk, de vossenjacht is weliswaar verboden, maar nog steeds niet afgeschaft.

Maar er valt ook best veel goeds te melden, zoals de BBC en de culturele rijkdom met theatervoorstellingen en musicals. En het Verenigd Koninkrijk heeft ook mensen en zaken voortgebracht als Alfred Hitchcock, Audrey Hepburn, Paeky Blinders, John Cleese, Andrew Lloyd Webber, the Beatles, Four Weddings and a Funeral, James Bond, The Crown en Downton Abbey.  

Een informatief boek, vol humoristische en soms ook trieste anekdotes.

Lia van BekhovenKlein Brittannië. Hoe macht en mythe het VK verscheuren. ISBN 978-94-639-3667-5, 229 pagina’s, € 22,99. Gent: Borgerhoff & Lamberigts 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Geschiedenis, Non Fictie. Bookmark de permalink.