Irma. Een mikado van boze goden

Verlangen naar ultieme vrijheid

Levenslange wraakzucht.

Irma Weever en Paul Fadel hebben hun middelbare school op Curaçao afgerond. Bij een strandfeestje overlijdt een vriendin van Irma, ze is waarschijnlijk vergiftigd. In de gehele roman speelt de wraak voor deze vergiftiging een rol.

Met Paul en een paar vriendinnen gaat Irma naar Nederland om daar te gaan studeren, Irma rechten in Amsterdam en Paul chemie in Nijmegen. Beiden hebben als ideaal vrije mensen te worden. Na hun studie begint voor beiden een afwisselend leven. Ze vervolgen hun studie in New York en daarna scheiden zich hun wegen. Irma krijgt een baan bij de veiligheidsdienst op Curaçao. Daarna gaat ze naar Den Haag waar ze een belangrijke functie krijgt bij Europol en tenslotte begint ze een advocatenpraktijk in Curaçao.

Auteur

Kees Broere is correspondent voor de Volkskrant op Curaçao. In 2018 schreef hij zijn eerste roman Pom.

De opbouw van het boek is soms verwarrend. Het verhaal speelt zich afwisselend af in het ‘nu’ en in het verleden. Elk hoofdstuk begint met een tijdsaanduiding, bijvoorbeeld bij hoofdstuk 1: dinsdag 5 september 2017, 05.00 en het laatste hoofdstuk: 6 september 2017, 17.00 uur. Het ‘nu’ speelt zich af op St. Maarten. Tijdens die anderhalve dag richt de tornado Irma heel veel schade aan op St. Maarten. Elk hoofdstuk begint in het ‘nu’. Na enkele bladzijden volgt er steeds een flashback.

Irma heeft een bijzondere vriendschap met Paul, een geheimzinnig persoon. Hij is voortdurend bezig met het ontwikkelen van een dodelijke vloeistof. Zijn motieven blijven duister en het kritiekloze volgen van Irma is heel wonderlijk. Beiden zijn gefrustreerd omdat zij als donkere personen nooit de erkenning krijgen die ze verdienen. Ook is Irma zich zeer bewust van het slavernijverleden van haar voorouders. Ze vindt het heel bijzonder dat zij uit eigen vrije wil naar Nederland kan reizen om daar te gaan studeren. Een jonge vrouw, een telg uit een geslacht dat twee eeuwen lang enkel door zweepslagen verordonneerde onderdanigheid had gekend, stond op het punt af te reizen naar het land van de vroegere meesters.

De schrijver heeft naast een soms spannende verhaallijn veel ruimte gegeven aan beschouwingen, soms wat te veel. De dagelijkse beslommeringen van Irma’s werk blijven onbesproken. Het blijft een raadsel wat zij te zoeken heeft bij de geheime diensten. Ook wordt geen enkel concreet voorbeeld gegeven van haar werk als advocaat en haar liefdesleven blijft eveneens onbesproken.

Het boek is geschreven in een fraaie, literaire stijl met veel beeldspraak. Het thema van het slavernijverleden past goed in deze tijd. Het is een sympathieke en interessante Caraïbische roman.

Kees Broere – Irma. Een mikado van boze goden. ISBN 978-94-932-1436-1, 272 pagina’s, € 19,50. Haarlem: In de Knipscheer 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.