Rein

Een nier voor je eerste liefde

Van de ene complicatie naar de andere.

De 38-jarige Rein Vaneveld heeft na een ernstige ziekte een zware nierafwijking gekregen. Zonder donornier zal hij niet lang meer leven. Maar de wachtlijst is lang. Degenen die zélf met een donor komen, een familielid, vriend, bekende die bij leven een nier wil schenken, kan zich dan ook gelukkig prijzen. Dan moet zo’n cadeau-nier natuurlijk nog wel ‘matchen’, in medisch opzicht passen.

Reins vrouw Christa stelt zich niet beschikbaar, zij is al jaren zwaar depressief en zou het traject psychisch niet aankunnen. Ten einde raad plaatst hij een oproep op Facebook met de vraag of er iemand is die hem zijn of haar nier wil doneren. De oproep wordt gelezen door Jenny Kleinendorst, Reins eerste grote liefde, een meisje dat hij nooit vergeten heeft. En zij hem evenmin, zo blijkt. Hun liefde werd indertijd verbroken door een verbod van Jenny’s strenge vader.

De zon breekt door de wolken. Jenny neemt contact op met Rein en biedt hem haar nier aan. Ze is zo gezond als een vis, ze kan gemakkelijk leven met één nier minder. Rein is dolgelukkig. Hij ontmoet zijn ‘oude meisje’ en ondanks dat hij al jaren met Christa is getrouwd, bloeit opnieuw de jeugdliefde op. Christa heeft dat in de gaten. Ze stelt alles in het werk om Rein terug te winnen, maar de liefde staat al jaren op een laag pitje, dus de relatie tussen die twee hangt nu echt boven de afgrond. Intussen ondergaat Jenny alle onderzoeken die nodig zijn om te controleren of zij een ‘medische match’ met Rein heeft. Eind goed al goed? Dat niet. Er ontstaan allerlei complicaties.

Auteur

Wim Duijst (1953) woont en werkt in Utrecht, maar groeide op in Spakenburg, een stad die vaak in zijn boeken terugkeert. Hij debuteerde in 1994 met De fascinatie’, daarna volgden nog vijf romans en een novelle. ‘Rein’ is gebaseerd op Duijsts eigen ervaringen als donor: op 19 juni 2018 gaf hij een nier aan een jeugdvriend die hij lang niet had gezien en die – net als Rein – een oproep op Facebook deed in de hoop een donor te vinden. Duijst vond het hele proces ‘een verrijking voor zijn leven’. En dat terwijl hij, zo schrijft hij in het nawoord, op medisch gebied voor alles bang is.

Naast het verhaal over de nier – ziet u ook het spiegelwoord in Rein? – vertelt Duijst het verhaal over een jeugdliefde die kapot ging. Evenals in dit boek vonden ook deze twee jonge geliefden elkaar op latere leeftijd terug. Een boek op twee poten, het staat zo stevig als een huis!

Duijst is een rasverteller. Ik heb inmiddels een paar boeken van hem gelezen, altijd houdt hij de vaart erin, geeft hij humor, weemoed, sentimenten, vreugde, verdriet en psychologie een plaats. Het zijn heerlijke romans om mee op de bank te kruipen en net zo lang door te lezen tot je het boek dichtklapt. Vol spijt, dat het alweer uit is.

Van harte aanbevolen voor lezers die graag ‘uit het leven gegrepen’ lezen, zij worden volledig bediend.

Wim Duijst Rein. ISBN 978.94.6068.479.1. 316 pagina’s. €21,99, Baarn: Uitgeverij  Marmer 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.