De schaduwlelie

Eilandmoorden deel 2

Nieuwe vermissing voor de rechercheurs Hanna en Erik

Deze thriller is een vervolg op De nachtegaal. Het gaat om dezelfde politiemensen: Hanna en Erik. Ook de verhaallijn van Hanna’s overleden vader wordt vervolgd. Hij werd beschuldigd van moord, maar Hanna denkt dat hij onschuldig is en zij gaat dat verder onderzoeken. Als gevolg daarvan wordt ze geconfronteerd met allerlei bedreigingen. Kennelijk zijn er mensen die haar onderzoek willen saboteren. Ook de opzet van deze politieroman komt overeen met die van De nachtegaal. Naast hoofdstukken met een datum als titel maar er ook die De laatste dag getiteld zijn. Zij beschrijven de belevenissen van de persoon die vermist wordt. Dat het om een vermissing gaat is ook een overeenkomst. De vermissing wordt opgelost, maar de kwestie van Hanna’s vader wordt waarschijnlijk in het volgende deel van de reeks opgelost, zoals in de laatste zin wordt aangekondigd.

Auteur

Johanna Mo (1976) groeide op in Kalmar, een van de oudste steden van Zweden. Een brug verbindt de stad met het eiland Öland. In deze omgeving speelt de Eilandmoorden-reeks zich af. De schaduwlelie is het tweede deelmet rechercheur Hanna Duncker in de hoofdrol.

Veel aandacht besteedt de auteur aan de persoonsbeschrijvingen. Dat geldt natuurlijk voor Hanna. Haar gevoelens van onzekerheid en soms ook angst door de bedreigingen worden steeds gedetailleerd besproken. Ook allerlei dagelijkse dingen uit haar leven worden verteld, bijvoorbeeld haar eetgedrag. Haar partner is het meest bezig met het communiceren met zijn vrouw die zich met hun kind in India bevindt. Zijn gezinsleven komt uitvoerig aan de orde. Het meisje Lykke dat een ernstige eetstoornis heeft, wordt uitvoerig besproken. Zelfs haar verblijf in het ziekenhuis komt aan de orde. Al deze informatie heeft niets met het eigenlijke verhaal te maken. De winst van al deze aandacht voor het persoonlijke leven is dat we met echte mensen te maken hebben, maar bij een thriller gaat dat ten koste van de spanning. Het verhaal sleept zich daarom af en toe voort.

De parallelle verhaallijnen van de politie en de vermiste Thomas zorgen voor de nodige spanning. Mo heeft dit heel knap gedaan. Er is dreiging en de lezer wacht op een moord. Dit is erg spannend en het zorgt voor een mooie afwisseling.

Wie heeft de moord gepleegd? Op klassieke wijze wordt een flink aantal mogelijke daders afgewerkt. Allen hebben een motief. Het einde is volkomen onverwacht en de uiteindelijke dader heeft niet zo’n overtuigend motief.

Het is slim van de schrijver om te eindigen met enkele cliffhangers. We wachten met spanning op het volgende deel waarin met name de moord van Hanna’s vader wordt opgelost, maar de lezer wil ook weten of de prille relatie van Hanna zich verder ontwikkelt.

Een boeiende thriller met veel aandacht voor de privélevens van de personages.

Johanna Mo – De schaduwlelie. Het boek werd vertaald uit het Zweeds (Skuggliljan) door Bianca Cornelissen. ISBN 978-94-027-0957-5, 396 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: Harper Collins 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.