Het Grote Rail Away Boek

‘Alles’ over het ultieme Slow-TV programma

Vanuit de luie stoel de wereld over.

Vanaf 1996 heeft de EO meer dan 200 afleveringen van het televisieprogramma Rail Away uitgebracht, een productie van eigen bodem. Per aflevering van 26 minuten wordt een traject langs een aantal bijzondere locaties afgelegd, waarbij de trein als leidraad fungeert. Er is -behalve de trein – ook ruime aandacht voor het landschap en de geschiedenis en cultuur van de omgeving. De trein is als het ware de gids waarmee je een prachtige regio verkent.

Op de site van de omroep staat, niet geheel ten onrechte: Een spoorlijn dwars door de bergen of juist steil omhoog? Dat en nog meer in Rail Away, dé tv-serie over markante spoorlijnen ter wereld.

Het programma kan zich in een enorme populariteit verheugen. Er zijn inmiddels 67 cd’s van uitgebracht en er zijn via betaaltelevisie ook nog een groot aantal oude afleveringen te streamen.

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de serie verscheen dit jubileumboek, geschreven door de makers van het programma, dat geheel toepasselijk gelanceerd werd in het Utrechtse Spoorwegmuseum en waarvan de hele oplage onmiddellijk was uitverkocht.

Auteurs

Joanne Brouwer (1968) werd na haar studie journalistiek verslaggever/presentator bij de radio. Sinds 2013 is ze één van de programmamakers van ‘het leukste programma van de publieke omroep Rail Away’. Wat haar betreft is er geen leukere manier om kennis te maken met een land.

Gerben van Ommen (1959) schreef voor het programmablad Visie en werkte voor verschillende actualiteitsprogramma’s op radio en televisie. Als één van de programmamakers van  Rail Away kan hij zijn belangstelling voor de natuur en geografie combineren met een journalistieke nieuwsgierigheid naar treinroutes in onbekende gebieden.  

Stoomtrein die door de Engelse North Moors rijdt

De schrijvers hebben uit al de uitgezonden programma’s er 26 uitgekozen met interessante of spectaculaire treintrajecten in Zwitserland, Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden, Polen, Portugal, Canada, Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk, Italië, Taiwan, Noorwegen, Ierland, Brazilië, Kroatië, Japan, en, jawel, ook Nederland. Naast een korte, altijd prachtig geïllustreerde karakteristiek van de uitzending, lezen we vaal hoe de uitzending tot stand is gekomen, nogal eens tijdens een bezoek aan de jaarlijkse vakantiebeurs en de problemen waarmee men ter plekke werd geconfronteerd. De overzichtsbeelden van de rijdende treinen worden per helikopter en/of drone gemaakt en in een apart hoofdstuk lezen we wat er zo al komt kijken bij het ter plekke huren van zo’n wentelwiek met piloot.

Zwitserse Jungfraubahn op weg naar het hoogste station van Europa

Het boek wordt afgesloten met een serie portretten en korte cv’s van de ‘harde kern van het programma, waaronder de voice-over, de camera- en geluidsmensen en de dronepiloot, en een overzicht van alle uitgezonden programma’s.

Een mooi vormgegeven, heerlijk boek over een fantastisch programma. Tevens geweldige toeristische promotie voor de besproken regio’s.

Joanne Brouwer en Gerben van Ommen – Het Grote Rail Away Boek. ISBN 978-94-625-8438-6, 176 pagina’s, € 34,95. Zwolle: WBOOKS 2021.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.