Bevroren tijd

Liefde kost soms gruwelijk veel

Mama, ik haat je!

Als Anne nog geen twintig is leert ze ‘agrarisch medewerker’ en boerenzoon Chris kennen via de verloofde van haar oudste zusje. Ze gaan een paar keer samen uit. Ze is niet verliefd op hem, Chris is niet echt haar type. Maar allengs groeit er uit gewenning toch een soort verkering die in een huwelijk uitmondt. Anne vindt het prima. Kinderen, huisje, boompje, beestje, verder reiken haar ambities niet. Ze vestigen zich in Groningen bij de boerderij van Chris’ ouders.

Eenmaal getrouwd met Chris valt hij haar nogal tegen. Hij interesseert zich totaal niet voor Annes werk, zet haar in gezelschap voor schut, hij is al met al een onaangenaam mens en gelukkig maakt hij haar niet. Maar ze is al snel in verwachting, krijgt achter elkaar vier kinderen. Chris is een aardige vader, daar houdt ze het dan maar op. Ze houdt haar mond en slikt met moeite de onaangename dingen van het karakter van haar man. Tot het haar te veel wordt. Ze kan hem niet langer verdragen. Ze besluit zich terug te trekken in het vakantiehuisje van een vriendin, ze moet nadenken over haar huwelijk. Wil ze wel verder met Chris?

Heel toevallig ontmoet ze in de dagen een man die wél haar sympathie heeft. En dat is wederzijds. Maar om nu van de ene in de andere relatie over te stappen lijkt haar geen goed idee. Eerst wil ze nadenken, ondanks het feit dat ze verliefd op die ander is. Als ze Chris niet alleen vertelt dat ze op nadenk-retraite gaat, maar dat ze óók verliefd is op een ander, ontploft hij bijna van kwaadheid. Hij bezweert haar: ‘je bent met niets gekomen en zult met niets weer gaan’. En dat niet alleen: ‘hij zal de kinderen zó tegen haar opzetten, dat zij ook hén niet meer zal zien’. Met deze loodzware last op de schouders stapt Anne haar nieuwe relatie in. Chris houdt zich aan zijn dreigement: ze is haar kinderen kwijt. Een hogere prijs kan ze niet bedenken voor haar nieuwe liefde. Het beïnvloedt haar hele leven.

Auteur

Carl Slotboom (1949) is een zogenoemd multitalent. Hij studeerde operazang in Amsterdam en Wenen en was verbonden aan de Nederlandse Opera. Ook gaf hij cursussen psychologie, parapsychologie en hypnose. Slotboom schreef ruim honderd toneelstukken, naar eigen zeggen zonder diepere lagen en vooral bestemd ‘om het publiek te laten lachen, niet meer en niet minder’. Bevroren tijd is zijn debuutroman. Het schrijven is hem goed bevallen, hij heeft de smaak te pakken gekregen en zijn tweede roman ligt alweer bij de uitgever. Dat belooft wat!

Deze roman is puur ‘vrouwelijk’ van toon. De auteur is uitmuntend in staat zich te verplaatsen in de gedachtewereld van een vrouw. Ongelooflijk knap gedaan. Als hij schrijft hoe zeer Anne lijdt onder het gemis van haar kinderen krijg je het benauwd van medeleven, wat gruwelijk is de prijs die Anne moet betalen! Haar lot dreigt haar noodlot te worden.

Dat Slotboom dit leed kan zó verwoorden, het leed dat vele vrouwen (maar ook partners en grootouders) treft: het niet mogen zien van (klein)kinderen, maakt dit boek tot een aanklacht die lezers zal raken.

Een roman voor wie levens wil lezen.

Carl SlotboomBevroren tijd. ISBN 978-90-8305-669-5. 263 pagina’s, €18,95. Oudendijk: Iskander uitgevers 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.