4 Bar

Oorlog in de drugshandel

Criminelen op jacht naar een drugstransport.

In Antwerpen heeft de Albanees Besnik alle touwtjes in handen van de cocaïnehandel. Een aantal Amsterdamse criminelen heeft bij hem een grote bestelling gedaan. De partij wordt vervoerd in een container aan boord van een schip en helemaal gevolgd tot Antwerpen.

Besnik speelt dubbelspel. Hij heeft een ingenieus plan bedacht om de partij te ‘rippen’. Er ontwikkelt zich een buitengewoon spannend en ingewikkeld verhaal vol actie. Het gaat om veel personages, zonder echte hoofdpersonen.

Auteur

Stef Peeters (1970) is een Belgische ex-rechercheur die jaren actief was in de stijd tegen de internationale cocaïnesmokkel. Hierdoor verwierf hij veel kennis van de praktijken binnen criminele organisaties en in de maritieme wereld. Gebruikmakend van deze kennis heeft hij nu deze thriller geschreven, die inmiddels is bekroond met de Fred Braeckmanaward 2022 voor het beste Vlaamse thrillerdebuut.

Het verhaal speelt zich af op verschillende locaties. De belangrijkste plaats is Antwerpen. Enkele criminelen uit Amsterdam ontmoeten leden van een Antwerpse bende. De laatsten hebben contacten in de haven en zijn gespecialiseerd om drugs uit containers te halen. Besnik met wil de drugslading in Tenerife uit de container halen. Wat Antwerpen betreft is daar ook de politie onder leiding van Jelle Deckers. Zoals vaak in thrillers heeft de politiechef ruzie met de officier van justitie en met de onderzoeksrechter.

Het spannendste gedeelte van het boek speelt zich af bij de Canarische eilanden. Het echtpaar Tinne en Alfonso heeft een zeilschool. Ze hebben vier Russische leerlingen die ineens de boot in bezit nemen en naar La Palma willen. Daar zal het schip Altamira een tussenstop maken…

De sympathiekste personen zijn de vrienden Bjorn en Alex. Zij kennen elkaar van het Vreemdelingenlegioen waar ze vrienden voor het leven geworden zijn die met liefde spreken over hun tijd bij het Legio Patria Nostra. Door hun opleiding en vele harde acties zijn zij geduchte vechters geworden. Hun gezamenlijke hobby is bergbeklimmen. Bjorn redde tijdens zo’n beklimming het leven van Alex. Bjorn is bevriend met Tinne en Alfonso. Hij wordt door hen te hulp gevraagd. Met Alex begeeft hij zich snel naar Tenerife.

4 Bar is een spannende en originele actiethriller met een ingenieuze plot vol onverwachte wendingen. Dat enkele zaken niet al te geloofwaardig zijn neemt uw recensent graag op de koop toe.

Stef Peeters – 4 Bar. ISBN 978-90-831-8082-3, 313 pagina’s, € 21,50. Arnhem: Uitgeverij aquaZZ 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.