Trouw

De prijs van overspel

Welke invloed heeft vreemdgaan op een relatie?

Carlo  is docent creatief schrijven aan de universiteit in Milaan. Hij heeft een kortdurende relatie met Sofia, een studente. Als de affaire bekend wordt vlucht Sofia naar haar vader in Rimini. Margherita, de echtgenote van Carlo, komt achter het overspel van haar man.  Zelf is ze erg gecharmeerd van haar fysiotherapeut Andrea. Dat blijft bij een eenmalige vrijpartij, want Andrea is homo. Het echtpaar heeft over het vermeende overspel geen grote conflicten. Na acht jaar probeert Sofia weer contact te leggen met Carlo. De moeder van Margherita, Anna, speelt ook een belangrijke rol in het verhaal. De schrijver gebruikt met vijf perspectieven: het echtpaar, hun minnaars en Anna..

Auteur

Marco Missiroli (1981) Italiaanse schrijver en journalist. Hij schrijft voor de krant Corierre della Sera. Ook schreef hij zes romans Zijn boeken zijn vertaald in meer dan dertig talen. Trouw is zijn meest succesvolle roman. Het boek is door Netflix bewerkt tot een zesdelige serie met steracteurs in de hoofdrollen.

Er wordt heel veel gesproken over trouw en ontrouw. De verhalen zijn ondergeschikt aan dit thema. De stukken over de hoofdpersonen vormen een illustratie van de problematiek. Het gaat eigenlijk om twee soorten trouw: trouw aan je partner en trouw aan jezelf. Als je trouw wil blijven aan je partner dan moet je jezelf aanpassen. Dat betekent dat je dat niet meer trouw bent aan jezelf. De personen twijfelen voortdurend, maar keren steeds terug naar hun partner.

Terwijl bij Margherita sprake is van één overspelige relatie heeft Carlo er meer. Voor hem was vreemdgaan juist de manier om zijn huwelijk levendig te houden en trouw te blijven aan zijn vrouw. Het boek bevat verscheidene expliciete seksscènes. Het wonderlijke is dat deze vrijpartijen meestal het echtpaar betreffen. Naast deze ‘spannende’ gedeeltes wordt er voortdurend geredeneerd over de problematiek van trouw en ontrouw, wat het boek soms saai maakt.

De personages komen niet allemaal goed uit de verf, dat geldt met name voor Marco. Veel beter is dat bij Margherita. Bij haar is duidelijk sprake van verliefdheid, haar gedachten over haar fysiotherapeut worden helder verwoord. De omgang met haar moeder is heel levendig. Anna behoort tot de interessantste persoonlijkheden. Aandoenlijk is haar omgang met haar kleinzoon. Ook het verslag van haar val en het verblijf daarna in het ziekenhuis behoort tot de boeiendste gedeeltes. Dat de studente Sofia ineens terugkeert naar haar vader om daar het eenvoudige werk van verkoopster op te pakken blijft een raadsel. Wat zijn haar beweegredenen?

Missiroli schreef een wat moeilijk te volgen boek. De vele perspectiefwisselingen vinden soms nogal abrupt plaats. Meestal is er zelfs geen witregel, slechts een spatie geeft aan dat er wordt overgeschakeld naar een ander personage. Vaak gaat het ook om tamelijk korte fragmenten. Een stevige goed uitgewerkte lijn zou het lezen en het volgen van de verhalen wat helderder maken. De stijl is wel goed verzorgd, we  hebben hier met literatuur te maken.

Heel goed zijn de beschrijvingen van de stad Milaan. De schrijver schetst een helder beeld van de stad en de plaatselijke sfeer. Rest mij nog op te merken dat cover van het boek bijzonder fraai is.

Marco Missiroli – Trouw. Vertaald uit het Italiaans (Fedeltà) door Hilda Schraa. ISBN 978-90-5936-950-4, 262 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: Uitgeverij Cossee 2021.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.