Anna

Mijn leven achter het erepodium

Kampioene zonder kapsones.

Vanaf het cover glimlacht een jonge vrouw ons toe. Ze heeft een witte fietshelm op haar hoofd en draagt een modderig oranje shirtje. Ook haar nek en gezicht zitten onder de modder. Helemaal geen glamour. Maar het is wel een Olympische kampioene die ons aankijkt, een vrouw die op de fiets zowat alles gewonnen heeft wat er te winnen viel. En, dat blijkt ook wel uit bovengenoemde foto, iemand zonder kapsones.

Auteur(s)

Het betreft hier de autobiografie van de topwielrenster Anna van der Breggen (Zwolle, 1990). Het is geschreven in de ik-vorm en het aandeel in dit boek van ghostwriter Marion van Es is niet duidelijk. Wel stelt de journaliste op haar website dat ze ‘ook’ Anna’s familieleden, vriendinnen en collega’s interviewde. Die stukjes hadden wat mij betreft beter in de hoofdtekst kunnen worden geïntegreerd.

Anna heeft een fantastische wielerloopbaan achter de rug. Ze won in totaal 21 medailles, tijdens grote evenementen, waaronder goud op de Olympische Zomerspelen, de Europese kampioenschappen (twee maal) en de wereldkampioenschappen (drie maal). Zeven maal won de Waalse Pijl, twee keer Luik-Bastenaken-Luik en ook nog de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race. De etappekoers Giro Rossa schreef ze vier keer op haar naam, ze behaalde er tevens vier etappezeges.

Anna van der Breggen komt uit een fietsmilieu. Als zevenjarige won ze al van jongetjes in een dikke-bandenrace. Ze zag trainingen als een vorm van buitenspelen, maar dan op de fiets. Haar oom Jaap, een oud-wielrenner, was haar eerste trainer.   

Anna met haar man Sierk Jan de Haan

In dit boek vertelt Anna niet alleen over haar imposante wielerloopbaan, maar ook over haar vriendschappen, de wielerploegen waarvan ze deel uitmaakte, de relatie met haar trainer die uitmondde in hun huwelijk, haar omgang met concurrenten, haar afschuw voor doping, de zorg voor haar lichaam, de omgang met menstruatie en nog veel meer. Zo leer je haar als lezer steeds beter kennen. Anna wil graag winnen, maar gunt de andere meiden ook hun victorie.

Zo krijgen we het beeld voorgeschoteld van een aardige meid zonder kapsones die, niet toevallig, wereldprestaties heeft verricht op de fiets. Een vrouw die zichzelf graag nieuwe uitdagingen stelt, daarom ging ze bijvoorbeeld ook veldrijden en mountainbiken, maar die precies weet wat ze wil. Een vrouw ook die samen met haar man thuis gelukkig is.

De lezer raakt niet alleen onder de indruk van Anna’s indrukwekkende erelijst, maar gaat na lezing van dit sympathieke en goed geïllustreerde boek ook een beetje van Anna houden.

Een fijn sportboek.

Anna van der Breggen – Anna. Mijn leven achter het erepodium. ISBN 978-90-435-3564-9, 203 pagina’s, € 20,00. Utrecht: KokBoekencentrum 2021.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.