Goudhaantje. Beethovens jonge jaren

Passie voor muziek in beeld

De jeugdige Ludwig van Beethoven gaat een muzikale strijd aan met de gevestigde orde.

Als de familie Beethoven dreigt onder te gaan aan vader Johanns schulden en diens drankzucht is de hoop gevestigd op de kleine Ludwig, wiens muzikale talent een belofte inhoudt. Gedreven door zijn heftige emoties en een ongebreidelde passie voor muziek componeert hij op eigen wijze pianostukken die voor die tijd niet gangbaar zijn. Ondanks zijn slechte gezondheid en onzekerheden, maar dankzij een enorm doorzettingsvermogen vergaart hij met vallen en opstaan een zekere naamsbekendheid. Wordt zijn muzikale virtuositeit ook door het grote publiek herkend en gewaardeerd?

Auteur/illustrator

Na een opleiding tot theaterkleermaker aan de Bayerische Staatsoper München studeerde Mikael Ross (München, 1984) aan de Weißensee Kunsthochschule Berlin en in Brussel. In 2008 gaf hij zijn eerste werk, de strip Herrengedeck, in eigen beheer uit. In 2013 maakte hij samen met de Belg Nicolas Wouters de graphic novel Les pieds dans le béton, die onder de titel Lauter Leben! een jaar later ook in het Duits verscheen. In 2018 bracht hij zijn graphic novel Der Umfall uit. Ross woont in Berlijn. Deze vertaling van Goldjunge werd mogelijk gemaakt met een bijdrage van het Goethe Instituut

De door zijn moeder goed opgevoede, maar driftige Ludwig belandt, soms samen met zijn jongere broertjes, regelmatig in zeven sloten tegelijk, maar door zijn vindingrijkheid weet hij zich meestal weer uit de nesten te werken. Langzaam maar gestaag stijgt hij op de muzikale maatschappelijke ladder en zijn wederwaardigheden zijn ontroerend, bewonderenswaardig én uitermate vermakelijk.

Goudhaantje was mijn eerste ervaring met een grafische roman en ik was meteen verkocht. De expressief getekende personages komen tot leven en door de eigentijdse taal is het verhaal met vlagen hilarisch. Het is de tekenaar gelukt om de heftige gevoelens van Ludwig en zijn pianospel van de bladzijden te laten spatten en dat levert prachtige tekeningen op.

Door de gedempte kleuren, de sfeervolle schetsen en de verhaallijn waande ik me in zeventienhonderd en leefde ik mee met het wel, maar vooral wee van de opgroeiende Ludwig. De verleiding om hem af en toe over zijn getergde papieren bol te aaien, kon ik niet weerstaan.

Buiten het lees- en kijkplezier van deze prachtige editie – gebonden hardcover – is Goudhaantje ook nog eens leerzaam. Een plaatje van een boek!

Mikaël Ross – Goudhaantje. Beethovens jonge jaren. ISBN 978-9-493166-46-2, 192 pagina’s, € 29,90. Vertaald uit het Duits (Goldjunge Beethovens Jugendjahre) door Christine Anneliese Braun. Amsterdam: Scratch Books 2021.

NB De in de recensie geplaatste illustraties zijn uitsluitend voorbeelden uit het boek en houden geen direct verband met de inhoud van de recensie.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie, Stripboek. Bookmark de permalink.