Chansons!

Op zoek naar het Franse lied door de straten van Parijs

Over Piaf, Brel, Aznavour, Dalida en andere grote vertolkers van het chanson.

Ze ontmoetten elkaar voor het eerst ‘in de schmink’ bij Op1. Daar bleken ze dezelfde passie te hebben voor het Franse chanson. Vijf maanden later trokken ze met een cameraploeg door Parijs en maakten ze vier afleveringen van het veelgeprezen tv-programma Chanson!, dat zal worden opgevolgd door een programma op Oudejaarsavond en in 2022 wordt vervolgd. Dit boek kan worden gezien als een prachtig geïllustreerde spin-of.

Auteurs

Matthijs van Nieuwkerk (1960) is tv-presentator en journalist. Hij werkte onder meer bij Het Parool en AT5. Met Wilfred de Jong maakte hij het tv-programma Holland Sport, waarmee ze de Zilveren Nipkovschijf wonnen. Van 2005 tot en met 2020 presenteerde hij De wereld draait door (DWDD), één van de best bekeken Nederlandse televisieprogramma’s. Hij werd uitgeroepen tot Omroepman van het jaar 2012. Matthijs is een groot bewonderaar van Charles Aznavour, waarover hij in 2015 het boekje De beste zanger die ooit geleefd heeft publiceerde. Ook werkt hij regelmatig mee aan het voetbaltijdschrift Hard Gras.

Rob Kemps (1985) is zanger, entertainer en schrijver. Hij werd bekend met de feestact Snollebollekes. In 2021 won hij de finale van de televisie quiz De slimste mens. Hij woonde enkele maanden in Parijs om de franse taal te leren en is een grote bewonderaar van Jacques Brel.

Dit prachtig geïllustreerde boek (hulde voor fotograaf Floris van Bergen) is zowel een ode aan Parijs als aan het Franse chanson. Voor wie het televisieprogramma heeft gezien is het niet alleen een feest der herkenning, maar het biedt nog zo veel meer. Zo staat er (de vertaling van) de volledige en ontroerende toespraak Dichters sterven nooit in die de Franse president Emmanuel Macron hield bij de uitvaart van Charles Aznavour. Deze was een zoon van Armeense immigranten en de president schonk hier uitvoerig aandacht aan.

Charles Aznavour

Het boek, dat goed kan dienen als culturele en culinaire reisgids van Parijs, is een lust voor het oog. En dan komen er nog de prachtige verhalen bij. Over Pont Neuf, waar rond 1600 het chanson ontstond. Over Edith Piaf, La Môme Piaf (Het meisje Mus).

Edith Piaf

Over de jonge artiesten die ze coachte en waarmee ze het bed deelde. Over ‘Piafs kleindochter’ Barbara. Over de koningin van de nacht Patachou. Over het fenomeen Serge Gainsbourg, diens vele vrouwen en natuurlijk Je táime…moi non plus wat koningin Juliana niet kon bekoren. Over de tempel van het chanson Olympia.

En natuurlijk over de oorspronkelijke Vlaming Jacques Brel, die ooit bij een optreden in Nederland een enorme kaas kreeg. Toen hij met de kaas op schoot in de auto vertrok zou zou zijn vertaler ernst van Altena Bon fromage gezegd hebben.

Jacques Brel

Over die andere koningin van de nacht Juliette Gréco. Over het tragische leven van Dalida met wier Buenas noches mi amor Mart Smeets altijd De avondetappe afsloot. Nu kun je de borsten van haar bronzen buste aanraken, wat verondersteld wordt geluk te brengen.

Dalida

Over de virtuoze tekstdichter Georges Brassens (ik mis helaas mijn favoriete Brave Margot over een simpel meisje dat in het openbaar borstvoeding aan haar kat geeft). Over het Théâtre Bobino aan de linkeroever van de Seine. En natuurlijk over de begraafplaats Père-Lachaise waar veel beroemheden hun laatste rustplaats hebben gevonden.

En over de ontmoetingen met de Nederlands-Franse zanger Dave, met Orlando, de broer van Dalida en met Charles Dumont, de componist van Non je ne regrette rien. En nog veel, veel meer, waaronder de lijstjes van beide heren met hun favoriete….

Het ultieme cadeau voor liefhebbers van het Franse chanson en/of Parijs.

Matthijs van Nieuwkerk & Rob KempsChansons! Op zoek naar het Franse lied door de straten van Parijs. Fotografie: Floris van Bergen. ISBN978-90-290-9508-2, 223 pagina’s, € 20,00. Amsterdam: Meulenhoff 2021.

NB Het boek bevat een Spotify-code, waarmee u toegang krijgt tot een playlist met een aantal genoemde liedjes. Ik zal hem zeker afluisteren, maar tijdens het schrijven van deze recensie zong of neuriede ik spontaan al Natalie, Amsterdam, Que cést triste Venise, La Vie en rose, Pour un flirt en La Mer.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur. Bookmark de permalink.