De weg naar huis

Seriemoordenaar kondigt sterfdatum aan

Met zijn kalmerende stem slaagt telefonisch hulpverlener Julius Tannberg er altijd wel in vrouwen die ’s avonds op straat overvallen worden door angst veilig naar huis te begeleiden. Totdat ene Klara belt…

Op verzoek van zijn beste vriend neemt Julius Tannberg zijn dienst over. Het is een rustige zaterdagavond, die gedomineerd wordt door het televisienieuws over drie gruwelijke moorden op vrouwen. Met hun eigen bloed heeft de Kalender-killer de datums van hun sterfdag op de muur boven hun bed geschreven.

Terwijl Julius het misdaadprogramma, waarin de hulp van de kijkers wordt gevraagd met één oog volgt, gaat de telefoon. Het is even na 22 uur. Na wat geruis op de lijn, stiltes en een kuchje klinkt er één lange, wanhopige gil.

Ze heet Klara, vertelt ze. Maar eigenlijk heeft meteen al weer spijt dat ze contact heeft opgenomen met de begeleidingsdienst. We moeten ophangen. Hij zal niet geloven dat het maar een vergissing was. Dat ik per ongeluk heb gebeld. Shit, als hij erachter komt dat ik jou heb gebeld, zal hij ook naar jou toekomen.

De ervaren Julius weet haar aan de praat te houden. Klara is doodsbang: ze wordt gevolgd door ene Yannick, een man die in bloed de datum van haar dood op haar slaapkamermuur heeft geschilderd. De klokt tikt door, want over nog geen twee uur is het 30 november…

Auteur

Sebastian Fitzek (Berlijn, 1971) is schrijver en journalist. In 2006 verkocht zijn debuut De therapie in Duitsland beter dan Dan Browns wereldsucces De Da Vinci Code. Er volgden rap meer psychologische thrillers als Passagier 23, Het pakket en Stoel 7A. Van zijn populaire boeken zijn inmiddels miljoenen exemplaren over de toonbank gegaan in niet minder dan 29 talen.

Julius probeert Klara naar een veilige plek te leiden. Hij is gerustgesteld als ze eindelijk in haar Mini Cooper zit. Maar als hij op een gegeven moment alleen nog maar het monotone gebrom van een stilstaande auto in een garage hoort en de vrouw steeds trager reageert op zijn vragen, gaan bij hem alle alarmbellen af. Om de moordenaar voor te zijn maakt ze nog liever zelf een einde aan haar leven, geeft ze toe.

Julius belooft haar een betere methode dan uitlaatgassen in ruil voor haar verhaal. Klara gaat op zijn aanbod in en vertelt beetje bij beetje wat haar tot deze wanhoopsdaad heeft gedreven. Ben je weleens zo bang geweest dat elke cel van je lichaam pijn deed? vraagt ze hem. Je bedoelt of ik weleens zo bang ben geweest dat ik het vel van mijn lijf wilde trekken, omdat ik vreesde vanbinnen te verbranden? Door zijn antwoord weet hij haar vertrouwen te winnen en beetje bij beetje vertellen ze elkaars geheimen.

Klara is getrouwd met Martin Vernet, een succesvolle tandarts met wie ze een dochtertje Amelie heeft. Hij mishandelt en vernedert haar. Julius verloor zijn grote liefde Dajana door zelfmoord en verloor bij brand één van hun kinderen. Als Klara echter vertelt dat ze onlangs in een psychiatrische kliniek heeft gezeten beginnen de twijfels toe te slaan. Maar er zijn meer vraagtekentjes te plaatsen: spreekt de getraumatiseerde Julius wel de waarheid?

Het boek leest als een trein, korte en snelle hoofdstukken in het heden en verleden.

Maar het is echt voor de liefhebber. Want hoewel een dergelijke begeleidingsdienst in Duitsland wel degelijk bestaat is het verhaal verder absoluut niet realistisch, zelfs ongeloofwaardig. Maar, zo schrijft Fitzek in zijn nawoord: een goede thriller confronteert ons met een verzonnen gevaar en traint daarmee ons inlevingsvermogen. Hij laat ons uiteindelijk ook nadenken over onszelf. Hoe zouden wij ons in een extreme situatie gedragen? Geen idee, eerlijk gezegd. En ik wil er verder ook niet over nadenken!

Sebastian Fitzek – De weg naar huis. Vertaald uit het Duits (Der Heimweg) door Lucienne Pruijs. ISBN 978-90-443-6219-0, 349 pagina’s, € 23,99. Amsterdam: The House of Books 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.