Amalia

Portret van de Prinses van Oranje

‘Amalia staat altijd aan.’

Catharina-Amalia Beatrix Carmen (Amalia) werd geboren op 7 december 2003. Als oudste dochter van Koning Willem Alexander is ze sinds het aftreden van Koningin Beatrix in 2013 de eerste in lijn van troonsopvolging. Vanaf haar achttiende verjaardag is ze staatrechtelijk meerderjarig en kan ze, daartoe geroepen, daadwerkelijk het koningsambt vervullen.

Ter gelegenheid van de achttiende verjaardag van Amalia’s grootmoeder en vader verschenen destijds boeken waardoor de Nederlanders enigszins kennis konden maken met de toenmalige kroonprinses, c.q. kroonprins. Dit boek kan gezien worden als een voortzetting van deze traditie.

Auteur

Claudia de Breij (1975) is cabaretière, zangeres, columniste en schrijfster. Ze is onder meer bekend van haar Oudejaarsconference 2019 en van het lied Mag ik dan bij jou. In 2015 ontving zij de Louis Davidsring, een prestigieuze Nederlandse onderscheiding op het gebied van kleinkunst.

Dit boek is een poging om iedereen die dat wil kennis te laten maken met de jonge vrouw die op een dag koningin van Nederland wordt.

Nadat De Breij was benaderd door de Rijksvoorlichtingsdienst en ‘voor de vorm’ een week bedenktijd nam (Natuurlijk zei ik ja) volgde een kennismakingsgesprek met Amalia en haar ouders op huis ten Bosch.

Uiteraard vouvoyeer ik de koning en de koningin, maar het lukt me niet om Amalia, zo zeventien als ze naast me zit, geen je en jij te noemen…Een goedgekleed meisje, allesbehalve ordinair, met een aura van gymnasium en goede manieren om zich heen, maar ook de ingehouden onrust van iemand die wel iets beters te doen heeft dan theedrinken met haar ouders en deze vreemde vrouw.

Nadat de koningin haar vertrouwen had uitgesproken werd besloten dat de benodigde gesprekken in oktober, na Amalia’s examen, zouden plaatsvinden. Het eerste echte gesprek vindt plaats in de werkkamer van haar moeder. Later neemt Amalia de schrijfster mee naar de koninklijke stallen waar ze wordt voorgesteld aan haar paard Mojito. Ook gaan ze samen naar het strand en krijgt Claudia een rondleiding door het paleis. Ze mag ook Amalia’s kamer zien.

Langzamerhand ontstaat een beeld van de prinses. Een perfectioniste, die cum laude slaagde voor het gymnasiumdiploma. Een meisje dat dol is op tiara’s en haar moeders sieraden: ‘Amalia, waar is die ring?’ Ze vertelt waarom ze haar toelage zonder tegenprestatie gaat terugstorten. Als paardrijdster is ze bloedfanatiek. Ze wil als half-Argentijnse graag polo leren. Ook is ze dol op skiën en op après-skihits. Ze is sowieso geen watje Soms helpt ze bedienen in een strandtent, waar ze volgens kenners voortreffelijke coctails kan shaken.

Tijdens de gesprekken komen een veelheid aan onderwerpen aan de orde waaronder de toekomst van de monarchie, het verdriet om het verlies van haar oom en haar tante, het geloof, vriendschap, liefde, praten met een professional.

Ze houdt van zingen. Ik weet niet wat ik hoor. Ze kan écht heel mooi zingen. ‘Zingen is iets dat ik voor mijzelf houd’, zegt ze…Muziek is voor haar een manier om verdriet of stress kwijt te raken, zingen een middel om emotie uit te drukken. Als ze het openbaar maken, is dat stukje weg. Ik vind het doodzonde, en ik geef haar groot gelijk.

Enerzijds is Amalia een echte zeventienjarige, anderzijds is ze zich al terdege bewust van haar verantwoordelijkheid en handelt daarnaar. ‘Amalia staat altijd aan’, zegt haar moeder.

Is zij geschikt voor het koningschap? Daar moeten onze (klein)kinderen maar iets over zeggen. Wat ik wel zeker weet: niemand in Nederland zal er beter op voorbereid zijn.

Het boekje is voorzien van een fraai fotokatern.

Een aangename kennismaking.

Claudia de BreijAmalia. ISBN 978-94-932-5663-7, 112 pagina’s, € 17,99. Amsterdam: Uitgeverij Pluim 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.