De overbodigen

Milieuschandaal

Twee journalisten doen onderzoek naar gezondheidsproblemen bij boeren die gewerkt hebben met een gevaarlijke stof.

Jaime en Andrea, beiden journalist bij de krant Hoy en Día, onderzoeken de oorzaak van de vele ziektegevallen bij boerenarbeiders die gewerkt hebben in de sojavelden waar de stof glyfosaat werd gebruikt. Ze ontdekken dat oudere, zieke arbeiders benaderd worden om een nieuw geneesmiddel te gebruiken.

Hun onderzoek wordt niet op prijs gesteld. Bij Jaime wordt ingebroken, zijn laptop met zijn aantekeningen is verdwenen. Hij kan zijn artikel niet op tijd inleveren. Zijn chef is woedend en schorst hem voor een maand zonder salaris. Ook later wordt hij gewaarschuwd.

De journalisten worden zelfs met de dood bedreigd. Kunnen ze de reportage wel volledig afmaken? En als dat lukt, durft de krant het artikel wel te plaatsen?

Auteur

Guy Brugmans (1953) is een Vlaamse schrijver. Hij is actief op vele terreinen: leraar, redacteur, journalist, dichter en schrijver. Van hem verschenen het kinderboek Feppe en de Maan en de romans De alfabeten, De keuze en Nachtlicht.

Jaime en Andrea spreken met mensen, meestal zwakke zieke ouderen die zijn benaderd om mee te werken aan een experiment. Het patroon is steeds hetzelfde: twee mannen komen onaangekondigd op bezoek. Het gaat om behandeling met een nieuw geneesmiddel, wat gunstige resultaten zou hebben. Een contract dient te worden ondertekend door de deelnemer en een volwassen kind. Wie meedoet wordt beloond met 25.000 tejas. Ondanks de medewerking van artsen en ziekenhuizen zijn er sterfgevallen.

De hoofdpersonen in misdaadromans zijn nogal eens oppervlakkig beschreven, maar dat is hier beslist niet het geval. Er is vaak sprake van monologue intérieure. Zo kun je als lezer alles meebeleven: hun gedachten, overwegingen, angsten en aarzelingen.

Jaime is een goed journalist, maar een beklagenswaardige man die zichzelf verwaarloost en een drankprobleem heeft. Ook Andrea is eenzaam. Ze heeft geen sterke wil, ten opzichte van mannen laat ze de dingen maar gebeuren. Wat beide gemeenschappelijk hebben is hun doorzettingsvermogen: ze laten zich niet afschrikken en ze zijn vindingrijk.

Deze misdaadroman is uitstekend geschreven en leest als een trein. Er gebeurt veel, Zeker de tweede helft van het boek is ongekend spannend wanneer Andrea undercover gaat werken voor een man van het ministerie van volksgezondheid. De grote vraag is of de regering iets te maken heeft met de sterfgevallen.

Een meesterlijke en heel spannende misdaadroman.

Guy Brugmans – De overbodigen. ISBN 978-94-642-0450-6, 306 pagina’s, € 18,95.  Hasselt: Uitgeverij Levensweg 2021

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.