Verdwaalde ziel

Een reus in de tuin?

Hebben twee gruwelijke moorden en een raadselachtige verdwijning met elkaar te maken?

Net nu Rani Diaz de zaken privé weer op de rit lijkt te krijgen moet zijn zich bezighouden met twee gruwelijke moorden in het Mechelse. Het betreft de moeder van een eerder al zwaar getroffen gezin en haar vriendin. Haar team kan zich echter niet uitsluitend op deze zaak richten, want haar chef vindt dat ze ook achter een plotseling verdwenen huisarts aan moeten gaan.

 

 

Auteur

Sterre Carron (1957) heeft een medische achtergrond. Ze werkte jarenlang voor Artsen zonder Grenzen in Afrika. Na haar terugkeer in België was ze nog enige tijd actief bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde, voordat ze fulltime thrillerschrijver werd. Sinds haar debuut met Mara in 1913 levert ze elk jaar twee thrillers af, steeds met de flamboyante Mechelse hoofdinspecteur Rani Diaz in de hoofdrol. De boeken kunnen uitstekend ‘los’ gelezen worden, maar dan mis je als lezer wel het doorlopende verhaal van het turbulente liefdes- en gezinsleden van Rani en de ontwikkelingen en personele wisselingen in haar team. Vanwege het hoge niveau van haar thrillers wordt Sterre ook wel de Vlaamse Queen of Crime genoemd.

Krista Pauwels wordt gekweld door psychoses sinds de tragische dood van haar oudste zoon. Haar gezin lijdt eronder. Als zij en haar vriendin allebei dood worden aangetroffen ligt de dader voor de hand. Maar is dat echt zo?

Tot overmaat van ramp moet het team, tijdelijk aangevuld met een nieuwe collega die tegelijk in het diepe word gegooid, zich ook nog verdiepen in de verdwijning van een vrouwelijke huisarts. Is er hier wel sprake van een misdrijf?

En dan ziet Rani’s dochtertje Rune een ‘reus’ in de tuin en gedraagt haar tienerzusje Romy zich vreemd. Is er iets aan de hand? Wordt het gezin bedreigd? Het voelt niet goed.

En dan is er nog de chef, Van Damme, die erop staat van alles op de hoogte te worden gehouden en met wie Rani een soort liefde-haat verhouding heeft. Het lijkt soms of hij niet mee, maar tegenwerkt. Lastig om mee te werken, al bedoelt hij het goed.

Genoeg ingrediënten voor een ouderwetse adembenemende thriller, waarin de lezer wederom kennismaakt met de veelzijdige medische kennis van de auteur.

Het team lijkt geen meter op te schieten en Rani wordt steeds chagrijniger. Gelukkig heeft ze enorm veel steun aan haar collega Bert, die niet schroomt haar tot de orde te roepen als hij vindt dat ze weer eens onredelijk is. Stapje voor stapje komt de oplossing nabij. Politiewerk is geduldwerk en het steeds opnieuw bekijken van gegevens. Het doet me soms denken aan het leggen van een puzzel met 1000 stukjes.

Ik zag, mede vanwege de vele onverwachte wendingen, de ontknoping niet aankomen en toch was die helemaal niet onlogisch en daaruit blijkt wederom de creativiteit en inventiviteit van de auteur. Knap.

Ook dit boek is weer vlot geschreven in meestal korte hoofdstukken. Het is overigens geen boek voor tere zielen. Ook ‘aardige’ mensen overleven het soms niet, helaas. Gelukkig is het fictie, denk ik dan, en zit even later weer in het oerspannende verhaal, een ‘echte’ Sterre Carron. Chapeau.

Sterre Carron – Verdwaalde ziel. Een Rani Diaz thriller. ISBN 978-94-9293-494-9, 399 pagina’s, € 21,95. Antwerpen: Witsand Uitgevers.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.