Melktanden

Hoofdpersoon als figurant in haar eigen leven

Jonge vrouw probeert wraak op haar partner te nemen.

Als kind van gescheiden ouders weet Lon zeker dat haar vriend Philip en zij het helemaal anders gaan doen. Beter natuurlijk. Zij zou niet de kleefgrage vrouw worden zoals haar moeder was geweest. Wanneer het stel gaat samenwonen wil ze de dubbele spullen naar de stort te brengen. Maar moeder neemt ze mee om ze in de kelder van haar huis voor haar te bewaren: Je weet maar nooit!

De voorliefde van Lon, achtbanen, en die van Philip, all-you-can-eatrestaurants, zijn ze van plan te combineren tijdens een vierweekse vakantie in Amerika. Philip heeft echter meer plannen. Op een avond hangt hij een bucketlist op: Parasailen. Een helikoptervlucht maken. Een wasmachine van een flat gooien. Een sabbatical. Dingen waarin zij geen rol speelt. De lijst wordt langer en op een gegeven moment staat er het woord TRIO.

Auteur

Emma Curvers (Leeuwarden, 1985) is journalist, columnist, schrijver en presentator. Ze is als gast opgetreden bij Pauw en Jinek. In 2014 verscheen haar roman Iedereen kan schilderen.

 

 

 

Wanneer Philip steeds vaker de naam van een andere vrouw laat vallen komt Lon echter niet in verzet. Voornamelijk laat ze zich alles maar aanleunen. Het enige wat ze verzint om toch haar gram te halen is met een oudere vrouw, Louise, die ze heeft leren kennen via vrijwilligerswerk, de reis naar Amerika te ondernemen.

Een succes wordt het niet. Een echte klik is er niet tussen hen. En terwijl Lon denkt dat zij de overhand heeft, neemt Louise steeds meer het heft in eigen hand. Ook tijdens deze reis blijkt ze de figurant in plaats van de hoofdpersoon te zijn.

Echt interessant is Lon, door wier ogen we de gebeurtenissen zien, niet. Boeiender is de vrouw die in de roman een grote rol speelt. Zo laat Louise zich niets welgevallen en neemt de touwtjes van haar eigen leven weer in handen. Voor haar is de reis een ommezwaai. Lon is aan het eind nog hetzelfde, beetje zielige, hoopje mens. Een jonge vrouw die haar melktandjes nog heeft.

Een aardig boek voor tussendoor.

Emma CurversMelktanden. ISBN 978-90-830-5425-4, 251 pagina’s, € 22,50. Amsterdam: Uitgeverij Pluim 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.