De ongewenste gast

Is laten doden ook moord?

‘Herinneringen komen naar boven als kokende melk in een pannetje.’

Alexander, 43 jaar oud, en Marte leiden een zorgeloos bestaan. Hij werkt succesvol als anesthesist en staat op het punt hoofd van de afdeling te worden, Marte is schepen en wordt voorgedragen als burgemeester. Zoon en dochter Raven en Mees zijn aardige kinderen. Het echtpaar heeft een fijne kring trouwe vrienden. Wat wil een mens meer? Tijdens een barbecue komt er onverwacht bezoek. De man had zich eerder op het stadhuis aangekondigd bij Marte en haar verteld dat hij, Brent, een oude vriend van Alexander is. Ze hebben elkaar achtentwintig jaar niet gezien. Aangezien Alexander sinds zijn vijftiende in een weeshuis heeft gewoond denkt Marte dat haar man dolblij zal zijn met die verrassing. Maar dat is niet zo. Want Alexander draagt een vreselijk geheim met zich mee waarvan niemand weet. Niemand, maar wél deze gast.

De sympathieke Brent steelt ieders hart, maar begint Alexander op een gruwelijke manier te chanteren. Hij eist dat zijn oude ‘vriend’ een schuld aan hem ‘afbetaalt’. Doet hij dat niet dan zal hij diens geheim openbaren, zijn vrouw en kinderen zullen geen veilig moment meer kennen, zijn carrière zal aan diggelen liggen en hij zal zijn leven verwoesten. En passant laat hij Alexander weten, dat hij de afgelopen achtentwintig jaar vaker bewezen heeft niet te malen om een mensenleven meer of minder. Zou Alexander Marte, Raven of Mees willen missen? Of misschien wel alle drie? Hij kan dat eenvoudig voorkomen. Alexander denkt keer op keer terug aan die tijd, achtentwintig jaar geleden. Ook toen was Brent meedogenloos. Kan hij nu diens druk wél weerstaan?

Auteur

Bettie Elias (1953) is administratief en financieel directeur van een strategisch adviesbureau. Naast haar professionele carrière en haar gezin schrijft zij sinds 1983 jeugdboeken. Dat laatste is ontstaan uit het voorlezen aan haar eigen kinderen. Inmiddels heeft zij ruim dertig titels op haar naam, waarvan verschillende werden bekroond, zij won bijvoorbeeld drie keer een ‘boekenwelp’. In 2019 schreef zij haar eerste misdaadroman voor volwassenen Het tuinfeest. Het boek werd bekroond met de Schaduwprijs. Amper een jaar later volgde Bloedbanden en met De ongewenste gast ligt haar derde psychologische misdaadroman op de schappen.

Elias verstaat de kunst haar lezers te ‘pakken’. Je leest, de spanning stijgt, Elias geeft een klein stukje van de oplossing prijs, maar dan weer nét zo weinig dat je als lezer alleen maar nieuwsgieriger wordt. Waar gaat dit naar toe. Wie wint deze psychologische strijd? Is het verleden echt zó zwart dat het niet bedekt kan worden door het prijsgeven van de zuivere waarheid? Zij gebruikt de fraaie term: herinneringen komen naar boven als kokende melk in een pannetje. De lezer kijkt gespannen mee: stijgt de melk tot over de rand? Loopt er iemand brandwonden op of is de hoofdpersoon er net op tijd bij om de pan van het vuur te halen?

Grote lof voor deze misdaadroman. Elias kruipt geweldig in de huid van haar hoofdpersonen en ik kan dan ook niet anders dan vol verwachting uitkijken naar haar vierde misdaadroman.

Geen oppervlakkig doktersromannetje, maar een echte dokters-thriller. Wat mij betreft een heel nieuw genre, van hoog niveau en boordenvol heerlijke ontspanning.

Bettie EliasDe ongewenste gast. ISBN 978-90-8924-939-5, 335 pagina’s, €21,99. Antwerpen: Uitgeverij Houtekiet 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.