Giftig

Landgoed vol familiegeheimen

Psychologe moet bij een adellijke familie onderzoeken wat er aan de hand is met een jonge dochter. Ze stuit op complexe familiegeheimen..

Mara van de Berghe lijkt wel een moderne Jane Eyre: als gouvernante moet ze zich op een landgoed ontfermen over Annabelle, een 9-jarig meisje. Er is een jachtopziener, een huisknecht, huishoudster, gezelschapsdame en een keukenmeid. Reeds de eerste avond moet ze deelnemen aan het stijlvolle diner.

 

 

Met het meisje krijgt ze een goede band, dit in tegenstelling tot vorige gouvernantes die allen na een korte tijd het vertrokken. Mara is een nieuwsgierige jonge vrouw die stuit op geheimzinnige zaken: de dood van Annabelles moeder, zelfmoord of moord? Dan is er ook nog het archief. In het landhuis bevond zich ooit een psychiatrische kliniek voor vrouwen. De meeste dossiers zijn bewaard gebleven. Mara heeft daar als psychologe veel belangstelling voor.

Auteur

Suzanna Esther, pseudoniem voor Esther Suzanna Mäkel (1966), studeerde literatuurwetenschap en psychologie. Haar schrijverscarrière begon ze als columniste, inmiddels is ze voltijds auteur. Giftig is haar vijfde roman. Voorheen verschenen: Wervelstof, De Stem, 2020 Kamp Alpha De pest meester en 2021 Kamp Alpha De nieuwe wereld.

 

 

 

Naast Mara’s belevenissen in het landhuis is er het verhaal over haar privéleven. Ze heeft pas haar relatie met Victor afgesloten en hem weggestuurd. Zijn laptop heeft ze achtergehouden. Haar vriendin die een psychologisch onderzoeksbureau heeft, heeft haar het baantje bezorgd. Zo kan ze Victor ontvluchten en de gebeurtenissen rondom haar relatie verwerken. Het doel van haar opdracht is de gedragsproblemen van Annabelle te observeren, te diagnosticeren en een behandelplan op te stellen. Het wordt spannend als blijkt dat Victor weet waar ze zich bevindt.

Het is de schrijfster goed gelukt de sfeer te beschrijven die op het landgoed heerst. Vooral de rol van het personeel komt goed naar voren. Grootmoeder Mamère, de ‘koningin’, heeft op strenge wijze de leiding. Aanvankelijk lijkt alles goed en stijlvol te verlopen, zelfs met een correct geklede butler, maar al gauw blijkt het niet meer zo soepel te gaan. Alles lijkt deftig en stijlvol … Ontluisterend is echter de gebrekkig gang van zaken in de keuken …

De roman begint vrij rustig: veel huiselijke zaken. Het is wel mooi te zien hoe de hoofdpersoon Mara een vriendschap ontwikkelt met de student Thomas en hoe Annabelle door toedoen van Mara opbloeit. Het boek krijgt steeds meer thrillerachtige elementen door het speurwerk van Mara en Thomas. Het slot is heftig en onverwacht, maar zeker geloofwaardig.

De stijl is zeer verzorgd. Dat wordt al duidelijk door de fraaie openingszin: De regendruppels op de voorruit vormden langgerekte tranen.

Een intrigerende, soms spannende, moderne roman.

Suzanna EstherGiftig. ISBN 978-90-8312-762-0, 308 pagina’s, € 19,99. Vijfhuizen: Poseidon Uitgevers 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.