Geheugenspel

Wat gebeurde er precies in 1998?

Jonge politievrouw wil de ‘oude’ moord op haar vader ophelderen.

De kersverse rechercheur Emily Gagliardi is vastbesloten de omstandigheden waaronder haar vader Ben, eveneens politieman, tijdens een actie zo’n twintig jaar geleden om het leven kwam. Was de uiteindelijk veroordeelde man wel de dader? Om de feiten te achterhalen kan ze niet om Paul heen, haar vaders vroegere partner, maar deze heeft een vreselijke daad begaan en zit in de gevangenis. Ze zal zich over haar negatieve gevoelens ten opzichte van Paul heen moeten zetten als ze de werkelijke dader wil achterhalen.

De naspeuringen van Emily spelen zich in het nabije verleden.af. De hoofdstukken uit 2019 worden echter afgewisseld met onderdelen uit 1998 en 1999, waarin de criminele activiteiten zich afspeelden waarvan Ben het slechtoffer werd en waarbij Paul nauw betrokken was.

Auteur

Nina Verheij (1984) studeerde Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Leiden. Ze verdeelt haar tijd tussen schrijven en het verzorgen van online schrijfcursussen. Ook is ze actief als copywriter en online marketeer. Haar thrillerdebuut Fatale keuzes werd bijzonder goed ontvangen. In dit boek maakten we kennis met Emily en Paul. De auteur wisselt ook hier steeds af tussen heden en verleden. Beide boeken zijn overigens uitstekend ‘los’ te lezen.

 

Vrij snel na het begin van haar onderzoek beseft Emily dat ze sowieso Paul nodig heeft. De laatste koestert nog steeds vaderlijke gevoelens ten opzichte van haar.

Het omslag toont de prikkelende tekst: Wat als je de waarheid niet kent? Op een bijzonder knappe manier wisselt de auteur de korte hoofdstukken af tussen de voortschrijdende onderzoeken van Ben en Paul in het verre verleden en van Emily en Paul in het recente verleden. De plot is goed bedacht en de ontknoping valt beslist niet tegen. Enkele losse eindjes van dit goedgeschreven boek vragen om een derde, afsluitend deel, waarop ik heel ongeduldig eigenlijk niet wil wachten.

Die korte hoofdstukken geven je de kans om het boek even neer te leggen en wat anders te gaan doen, maar dat is mij niet gelukt. Daarvoor was het boek veel te spannend. Moge deze aanbeveling voldoende zijn. Meer informatie brengt het risico van spoilers met zich mee en dat is echt zonde. Chapeau.

Nina VerheijGeheugenspel. ISBN 978-94-6396-751-8, 320 pagina’s, € 15,00. Sint-Amands (B): Hamley Books 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.