Kop of munt

Wat een munt al niet aanrichten kan…

Op zoek naar een vrouw van 50 cent.

Josh heeft het decor voor zijn aanzoek met grote zorg gekozen. Hij gaat Jade Toogood ten huwelijk vragen op oudejaarsavond, in de cabine van de attractie The Londen Eye op 135 meter boven Londen. Daar zal zij ‘Ja’ zeggen, ontvangt ze haar kostbare ring en drinken ze samen champagne om te vieren dat ze hun leven verder delen. Zo althans ziet Josh het voor zich. Maar forget it! Jade zegt ‘nee’ en vertelt hem ook maar meteen dat ze een andere man heeft gevonden. Aan verwarring ten prooi gaat Josh naar zijn ouderlijk huis, want mét Jade is hij zijn baan en zijn huis kwijt: hij werkte bij haar vader en woonde in bij Jade. Op weg naar huis ziet hij een munt van 50 pence liggen en raapt hem op. Later die avond, in gesprek met zijn opa, gooit hij ‘kop of munt’ om te bepalen welke film ze samen gaan bekijken. En daar krijgt hij een absurd plan, ‘een fantastisch idee’ vindt hij zelf. Hij stopt ermee zijn leven volgens afgezette lijnen te laten verlopen. Hij zal een jaar lang ‘kop of munt’ gooien met zijn gevonden munt, de uitkomst ervan zal zijn beslissingen van dat ene moment vastleggen.

Aanvankelijk is hij van plan zijn mond erover te houden, maar als zijn vrienden meermaals getuige zijn geweest van de beslissing aan de hand van kop-of-munt, doet het plan al snel de ronde. Josh is van het pad af, vinden zij eensgezind. Maar Josh zet door. Zijn plannen hebben hem ongeluk gebracht, nu gaat hij het anders aanpakken. Wie weet vindt hij de vrouw van zijn leven door de ontmoeting aan het toeval over te laten. Het toeval brengt hem de grenzen over, hij bezoekt München, Amsterdam en Parijs. En hij verzeilt in vreemde situaties, het geluk ligt nog niet voor het grijpen. Waar woont het meisje dat op hem wacht, dat hem een liefdesleven zal brengen dat meer waard is dan de 50 pence aan de hand waarvan hij haar zoekt?

Auteur

James Bailey (1991) werd geboren in Bristol en woont daar nog steeds. Hij studeerde Hispanic Studies aan King’s College in Londen, Hij droeg de Olympische fakkel en liep de marathon in Londen. In 2018 voltooide hij Curtis Brown Creative’s ‘Six Month Writing Course’. Dit is zijn debuutroman. Hij werkt als ‘red carpet’ verslaggever en schrijft dan over premières, feesten en partijen van beroemde mensen.

 

Romantische boeken met een happy end – en inderdaad, dat is natuurlijk zéér bevooroordeeld wat sekse betreft – worden veelal geschreven door vrouwen, een vrouw speelt dan ook meestal de hoofdrol. James Bailey geeft een man de hoofdrol in zijn romantische boek met happy end. Dat doet hij goed.

Waar ik minder verrukt van ben is van de enorme dosis grappigheid, de humor spat van de pagina’s af. Daar moet je zin in hebben. Dit is daarmee echt een lekker boek voor zonnige vakantiedagen, afgestemd op standje luieren en weinig zin in diepgang. Niks mee mis.

Bedreven geschreven.

James Bailey – Kop of munt. Vertaald uit het Engels (The Flip Side) door Karin Schuitemaker. ISBN 978-94-0270-806-6. 334 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: HarperCollins 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.