In de voetsporen van Zarafa

Op reis met de eerste giraffe in Frankrijk

Van Marseille naar Parijs, nu met modern vervoer.

Als de Egyptische Pasja de Franse koning Karel X in 1827 een heel bijzonder geschenk geeft, zit de ontvanger van het cadeau met de handen in het modieus gekapte haar. Want het is ontegenzeggelijk opzienbarend om een drie jaar jonge giraffe te krijgen, maar hoe moet dat Afrikaanse wezen naar Parijs worden vervoerd? De eerste giraffe van Frankrijk, die de naam Zarafa draagt, krijgt een complete hofhouding. Nadat zij per boot vanuit Afrika is aangekomen in Marseille – zo wordt beslist – zal zij onder leiding van een team deskundigen de tocht van 900 kilometer lopend afleggen. In die tijd was dat een route vol kleine weggetjes, door dorpen en kleine stadjes, waar overal het volk uitliep om het monster, dat bijzondere wezen, te aanschouwen. Het werd bepaald geen tocht zonder hindernissen, want Zarafa kreeg zelfs nog met ziekte te kampen toen  zij een roestige spijker in haar poot kreeg die voor een flinke ontsteking zorgde. Haar begeleiders zaten in zak en as, het was tenslotte hún verantwoording om de giraffe heelhuids bij de koning af te leveren.

Het verhaal van de voettocht die de jonge giraffe Zarafa met haar gevolg aflegde berust op historische feiten. De auteur van dit boek deed uitgebreid onderzoek voor Kom Atir kom,  het boek dat die tocht van begin tot eind beschrijft. Ze trok naar Kenia, het gebied waar het beest vandaan kwam, en reisde vervolgens naar Marseille. Van daaruit volgde ze exact de route die Zarafa volgde. In een aantal gevallen kon dat niet, want de postroutes heetten eerst Routes Impériales, daarna Routes Royales en sinds het afkondigen van de republiek Routes Nationales. De giraffe en consorten liepen de Routes Royales, de schrijfster volgde de N8, de N67 en de N6. Maar verder reisde zij volledig in het kielzog van de stoet.

Omdat die route zo bijzonder is kunt ook u de Zarafa-tour volgen, want de auteur maakte overal foto’s, noteerde namen en adressen van mooie hotelletjes en restaurants, pikte tijdens de tocht bijzonderheden op die het bezoeken waard zijn. Kortom, dit boek vergast u op al die wetenswaardigheden die een normale reisgids niet vermeldt.

Auteur

Agnita de Ranitz (1952) studeerde kunstgeschiedenis en Egyptologie aan de École du Louvre in Parijs en de Sorbonne. Na haar huwelijk ging zij in Frankrijk wonen, waar zij dertig jaar pianoles gaf en twintig actief was in de gemeentepolitiek van haar woonplaats L’Étang-la-Ville. Zij was ook actief als beeldhouwster en debuteerde in 2016 met de roman De vrouw op het perron. In 2020 verscheen het boek over de jonge giraffe, het eerste deel – en toch ook weer niet –  van dit boek.

 

 

Het boek Kom Atir kom was een verrukkelijk en fascinerend boek. En dit boek, dat in Zarafa’s voetsporen treedt, is dat ook. Maar je kunt ze moeilijk vergelijken. De boeken betreden twee parallelwegen, waarbij de giraffe wandelt en de reiziger op de parallelweg vanuit zíjn vervoermiddel – de auto – steeds naar haar zwaait. In elk dorpje komen de twee elkaar dan weer tegen.

Wat mij betreft is dit een ontzettend aardige reisgids die de Zarafa-route volgt, maar ik heb een probleem: ik heb Kom Atir kom gelezen en bewonderd. De beide boeken kunnen los van elkaar gelezen worden, maar eigenlijk vind ik dat zonde.

Vandaar mijn advies. Koop nou gewoon deel één en lees thuis in de stoel dat historische avonturenboek van de giraffe. Als voorbereiding. En besluit dán om de route als vakantietocht te gaan rijden. In stukjes. Anders zit u voor u het weet vanuit Amsterdam heen en terug op zo’n 2500 kilometer. Zarafa liep een eind, maar deze afstand is voor een auto ook een akelig eind om te rijden. Tenslotte moet u nog naar Marseille voordat u van start gaat.

Volg de voetsporen van Zarafa. En bekijk Frankrijk op een heel bijzondere manier.

Een verrukkelijk boek.

Agnita de RanitzIn de voetsporen van Zarafa. ISBN 978-90-8311-453-8. 237 pagina’s, €20,99. Maassluis: Uitgeverij de Brouwerij 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Europa, Reizen. Bookmark de permalink.