Valse getuige

Zusjes worden ingehaald door geheim verleden

Als advocate Leigh Collier van haar baas een nieuwe cliënt moet verdedigen, slaat de schrik haar om het hart. De man blijkt werkelijk alles van haar te weten…

 

 

 

Een leuke jeugd hebben ze niet, Harleigh en Callie. Zonder vader groeien de zusjes op in een troosteloze achterstandswijk bij hun moeder Phil. Zij heeft amper oog voor haar dochters, die dromen van een betere toekomst zonder criminaliteit, drugs en drank.

Harleigh wil gaan studeren en pakt naast haar school allerlei baantjes aan om maar te kunnen ontkomen aan haar milieu. Haar oppasbaantje zegt ze echter al gauw op. Als Buddy Waleski haar na een avondje oppassen op zijn zoontje Trevor naar huis brengt en haar aanrandt, draagt ze zonder iets te zeggen het klusje over aan haar jongere zusje Callie. Geld is immers geld. En daar is moeder Phil ook niet bepaald vies van.

Buddy kan ook niet met zijn handen van de aantrekkelijke Callie afblijven. Maar de bescheiden tiener, die al snel stapelgek is op de innemende kleuter Trevor, raakt verliefd op zijn grote, sterke en stoere vader van wie ze alle aandacht krijgt. De getrouwde Buddy blijkt heel andere bedoelingen met de kwetsbare tiener te hebben. Als het op een dag helemaal misgaat, is er maar één iemand op wie Callie kan terugvallen: haar grote zus Harleigh.

Auteur

Karin Slaughter (1971) verwierf met haar ijzingwekkende thrillers internationaal de titel Queen of Crime. De boeken van deze Amerikaanse schrijfster zijn inmiddels in 120 landen uitgebracht en wereldwijd zijn er meer dan 35 miljoen exemplaren verkocht. Haar succesvolle thriller Gespleten wordt als Piece of her bewerkt tot Netflix-serie; haar Grant County- en Will Trent-reeks is in productie voor de televisie.

 

 

 

Harleigh gaat inderdaad studeren, trouwt met de evenwichtige Walter en komt te werken bij een succesvol advocatenkantoor. Met haar moeder heeft ze nauwelijks contact en met Callie heeft ze een haat-liefdeverhouding: haar zusje is aan de drugs geraakt en dat past niet in haar wereldje.

Maar Leigh, zoals ze zich inmiddels noemt, zal haar – ook al is het vaak tegen beter weten in – nooit laten vallen. Als zij totaal onverwacht een cliënt moet verdedigen die wordt beschuldigd van gruwelijke verkrachtingen, hebben zij elkaar weer harder dan ooit nodig en worden ze keihard geconfronteerd met hun verleden.

Het is absoluut een spannende thriller met uiteraard weer een verrassend plot. En natuurlijk rauw en gruwelijk à la Slaughter, met dit keer ook nog eens hyperactuele thema’s als MeToo en de corona-pandemie.

Maar misschien heeft de Queen of Crime dit boek toch íets te snel geschreven. Het kost nogal wat tijd om erin te komen en de dialogen zijn soms uiterst irritant, waardoor het verhaal soms ongeloofwaardig is. Mede daarom is het dit keer een hele kluif en allerminst een pageturner.

Het was echter geen straf om deze pil te lezen, dat nu ook weer niet. Maar we kennen toch écht betere werken van haar.

Karin SlaughterValse getuige. Vertaald uit het Engels (False Witness) door Ineke Lenting. ISBN 978-94-027-0799-1, 454 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: HarperCollins 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.